Ο ρόλος των γονιδίων στο θέμα της απιστίας

Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού

Η απιστία στα ζευγάρια δεν οφείλεται μόνο σε ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, αλλά πίσω της κρύβονται συγκεκριμένα γονίδια (!), υποστηρίζουν τώρα έρευνες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ψυχιατρικής στη Βιέννη.

Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τον ρόλο των «γονιδίων της απιστίας» είναι τόσο μεγάλο, που στο συνέδριο υπήρξε ειδική συνεδρίαση που ανέλυσε τις πιο πρόσφατες μελέτες. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα γονίδια που καθορίζουν τη δράση των ορμονών ντοπαμίνη και οξυτοκίνη. Η πρώτη είναι η ορμόνη της ευχαρίστησης και της περιέργειας, ενώ η δεύτερη η ορμόνη της εγκυμοσύνης και των δεσμών.

Οπως είπαν οι επιστήμονες, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα γονίδια που ελέγχουν τη λειτουργία των ορμονών προκαθορίζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά του ατόμου. Από αυτά εξαρτάται δηλαδή αν ένα ζευγάρι θα είναι σταθερό ή αν ο ένας από τους δύο θα νιώσει την ανάγκη να «εξερευνήσει» τον έρωτα με διαφορετικό παρτενέρ. Το κίνητρο φαίνεται ότι είναι βιολογικό και έχει να κάνει με τη διαιώνιση του είδους, σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, που ανέφεραν ότι τα περισσότερα θηλαστικά δεν είναι μονογαμικά.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για την πλήρη επιβεβαίωση, καθώς όσοι συμμετέχουν στις έρευνες δεν είναι πάντα ειλικρινείς και παραδέχονται με δυσκολία την απιστία. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο ρόλος που παίζουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει το ζευγάρι, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και η κουλτούρα του.

Βασίλης Χονδρογιάννης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ