Φυτοφάρμακα «δολοφόνοι» για το σπέρμα

Ερευνα-σοκ δείχνει τους κινδύνους για τους άντρες

Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για να θωρακίσουν την αγροτική παραγωγή βλάπτουν σοβαρά την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Οι άντρες που καταναλώνουν συχνά φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων έχουν μικρότερη ποσότητα σπέρματος, το οποίο επιπλέον είναι χαμηλότερης ποιότητας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας ομάδας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Διαιτητικής και Επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο που έκανε τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Human Reproduction». H ανάλυση 338 δειγμάτων σπέρματος από 155 άντρες, ηλικίας 18 έως 55 ετών, που επισκέπτονταν κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον μιάμιση μερίδα «ψεκασμένων» φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν κατά μέσο όρο 49% λιγότερα σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση και 32% λιγότερα φυσιολογικά σπερματοζωάρια σε σχέση με όσους κατανάλωναν το πολύ μισή μερίδα τροφίμων με φυτοφάρμακα.

Οι ερευνητές ωστόσο σπεύδουν να σημειώσουν ότι στην έρευνά τους συμπεριέλαβαν μόνο άντρες με προϋπάρχοντα προβλήματα γονιμότητας, οπότε είναι ασαφές κατά πόσο τα ευρήματα μπορούν να γενικευτούν στο σύνολο του αντρικού πληθυσμού. «Τα ευρήματά μας δεν θα πρέπει να αποθαρρύνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών γενικά. Στην πραγματικότητα βρήκαμε ότι η συνολική ποσότητα που καταναλώνεται είναι τελείως άσχετη με την ποιότητα του σπέρματος» δήλωσε ο Τσαβάρο και διευκρίνισε ότι το πρόβλημα έγκειται στην ποσότητα του φαρμάκου που υπάρχει σε αυτά.

Σύμφωνα με μετρήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων περιέχουν τα όσπρια, τα κρεμμύδια και τα γκρέιπφρουτ, ενώ αυξημένα το σπανάκι, οι φράουλες, τα μήλα και τα αχλάδια, αφού σε αυτά εισχωρούν ευκολότερα τα φάρμακα. Ενα καλό πλύσιμο μπορεί να απομακρύνει τα υπολείμματα, αλλά μόνο όταν αυτά βρίσκονται στην επιφάνεια, κάτι που δεν συμβαίνει κατά κανόνα.

Η κακή ποιότητα σπέρματος είναι η κύρια αιτία για τις δυσκολίες στην αναπαραγωγή των σύγχρονων ζευγαριών, ενώ, όπως έχει διαπιστωθεί από άλλες έρευνες, αποτελεί αρνητική ένδειξη για τη συνολική υγεία ενός άντρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ