Σύγχρονος «Ηρακλής»

Ο Γιώργος-Ιωάννης Τσιάνος θα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, εάν μετά το Εβερεστ και τη Μάγχη «κατακτήσει» και τη Σαχάρα

Ανέβηκε στο Εβερεστ, διέσχισε τη Μάγχη, κολύμπησε από την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη για να στηρίξει τα παιδιά με καρκίνο και τώρα ετοιμάζεται να «κατακτήσει» την έρημο Σαχάρα σε ένα μαραθώνιο στην καυτή άμμο! Ο γιατρός και φυσιολόγος Γιώργος-Ιωάννης Τσιάνος, που εργάζεται στην Αγγλία, θα διανύσει τρέχοντας τη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου, στο πλαίσιο του «Marathon des Sables» (Μαραθώνιος της Αμμου) που πραγματοποιείται στο Μαρόκο και για το «Discovery Channel» είναι ο δυσκολότερος αγώνας δρόμου στον πλανήτη. Εάν τα καταφέρει θα κατακτήσει παγκόσμιο ρεκόρ ως ο αθλητής που φέρνει σε πέρας το τρίπτυχο «Νερό, Πάγος, Φωτιά»!

Ο 39χρονος έμαθε για τη συγκεκριμένη πρόκληση το 2004, όταν βρισκόταν στο Εβερεστ, και άρχισε να προετοιμάζεται αμέσως μετά τον κολυμβητικό διάπλου του Αιγαίου πελάγους, τον Οκτώβριο του 2011. Ο Μαραθώνιος της Αμμου (της φωτιάς δηλαδή), ένας από τους πιο αντίξοους υπερ-μαραθωνίους, θα ξεκινήσει την Κυριακή και θα διαρκέσει έξι μέρες. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καλύψουν απόσταση 250 χιλιομέτρων κουβαλώντας μόνοι τους όλο τον εξοπλισμό και την τροφή τους από την πρώτη στιγμή μέχρι τον τερματισμό. Οι διοργανωτές θα παρέχουν μόνο το νερό και αυτό σε συγκεκριμένη ποσότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάνο, οι συνθήκες θα είναι εχθρικές, λόγω των «κόκκινων» θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας, που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, ηλίαση, θερμοπληξία και εγκαύματα. Παράλληλα οι αθλητές θα «παλέψουν» με τις χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα και τις επικίνδυνες αμμοθύελλες, ενώ από τα πολλά χιλιόμετρα στους αμμόλοφους, στο βραχώδες έδαφος και στα όρη είναι σχεδόν αναπόφευκτοι οι τραυματισμοί στα πόδια.

Ο Τρικαλινός υπεραθλητής ανέφερε ότι πέρα από το προσωπικό του ενδιαφέροντος για το αθλητικό σκέλος αυτής της πρόκλησης η ερευνητική – ιατρική πτυχή είναι εξίσου σημαντική. Αλλωστε στη Σαχάρα θα τον συνοδεύσει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ανδρέας Φλουρής.

Ο κ. Τσιάνος έχει επιχειρήσει στο παρελθόν μεγάλες προκλήσεις. Το 2000 ολοκλήρωσε με επιτυχία τον διάπλου της Μάγχης κάνοντας τον γρηγορότερο χρόνο που καταγράφηκε σε παγκόσμιο επίπεδο εκείνη τη χρονιά και το 2004 έγινε ο πρώτος Ελληνας που ανέβηκε στο Εβερεστ από τη βόρεια και επικίνδυνη διαδρομή του Θιβέτ. Το 2011 ξεκινώντας από το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου κολύμπησε μέχρι τις ακτές της Κρήτης καλύπτοντας την απόσταση των 101 χιλιομέτρων και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατόρθωσε να διασχίσει κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος.

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ