Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Μαριάντα Πιερίδη: Ερωτικό ταξιδάκι στο Λονδίνο

Απόδραση στο Λονδίνο με το νέο της αμόρε για...

Τι… θα πει το «πλυντήριο»!

Η σύλληψη του Ζαν Κλοντ Οσβαλντ έχει κάνει τους εμπλεκομένους σε εξοπλιστικά και Siemens να χάσουν τον ύπνο τους

Στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον ο άνθρωπος- κλειδί στην έρευνα για το παράνομο χρήμα που διακινήθηκε στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και στο σκάνδαλο της Siemens! Πρόκειται για τον Ελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, που συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα όσα πρόκειται να υποστηρίξει ενώπιον των ελληνικών δικαστικών Αρχών για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Ο Ελβετός με τη γαλλική υπηκοότητα κατηγορείται για τρεις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων και την υπόθεση της Siemens. Μάλιστα φαίνεται ότι πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους εν όψει της παράδοσής του στις ελληνικές δικαστικές Αρχές. Οπως λένε όσοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των δικογραφιών, «αν ανοίξει το στόμα του, θα προκαλέσει σεισμό πολλών Ρίχτερ στο πολιτικό σύστημα»!

Ο Οσβαλντ έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσούκαι για την υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων που προμηθεύτηκε το ελληνικό Δημόσιο από τη γερμανική εταιρία HDW-Ferrostaal. Ακόμη, κατηγορείται για την προμήθεια από το υπουργείο Αμυνας 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer. Οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται στα χέρια των ανακριτών Διαφθοράς Νικόλαου Τσιρώνη και Βασιλικής Μπράτη, που έδωσαν προθεσμία στον Ελβετό τραπεζίτη, ο οποίος οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να ετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή και να απολογηθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι ανακριτές ευελπιστούν πως θα αντλήσουν σημαντικά στοιχεία για τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παράλληλα ο κατηγορούμενος καλείται και με την ιδιότητα του μάρτυρα από τον ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή (ερευνά τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος για την προμήθεια των αντιαεροπορικών βλημάτων τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρία STN ATLAS). Ο Ζαν Κλοντ Οσβαλντ έχει φωτογραφεί ως «κομβικό πρόσαωπο» στις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Οπως προκύπτει από τις απολογίες βασικών κατηγορουμένων, μαζί με τον Ελληνοελβετό υφιστάμενό του στην Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP ParibasΦάνη Λυγινό φέρεται ότι αναλάμβανε όχι μόνο να αποστείλει παράνομα στο εξωτερικό χρηματικά ποσά, αλλά και να εξαφανίσει τα ίχνη τους.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας έχει αποφασίσει να παραπέμψει τον τραπεζίτη και τον Φάνη Λυγινό στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση προμήθειας των τεσσάρων υποβρυχίων, στο πλαίσιο της οποίας διακινήθηκαν μίζες 60.000.000 ευρώ. Το ίδιο έκρινε το δικαστικό συμβούλιο και για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, για την οποία τούς «έστειλε» στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μαζί με ακόμα 63 πρόσωπα.

Ο αιφνιδιασμός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο τραπεζίτης Οσβαλντ βρίσκεται πλέον στα χέρια των ελληνικών δικαστικών Αρχών. Ο κατηγορούμενος για τις χρυσές μίζες που διακινήθηκαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βάσει διεθνών ενταλμάτων.

Το τραπεζικό στέλεχος αρχικά της Dresden Bank και έπειτα της BNP Paribas, το οποίο φέρεται ότι εμπλέκεται σε ξέπλυμα, είχε τεχνηέντως αποφύγει να βρεθεί ενώπιον των ελληνικών Αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως είχε κληθεί να απολογηθεί.

Πάντως οι ελβετικές Αρχές, παρά την υποτιθέμενη πρόθεσή τους να συνδράμουν την Ελλάδα στο έργο της για την καταπολέμηση της διαφθοράς, είχαν αρνηθεί την έκδοση του τραπεζίτη με τη γαλλική υπηκοότητα.

Τελικά δεν γλίτωσε τη σύλληψη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα. Ο τραπεζίτης φέρεται ότι αιφνιδιάστηκε όταν οι αστυνομικοί τού ζήτησαν τα στοιχεία του. Σημειώνεται πως για την παράδοση του Οσβαλντ υπήρξαν συντονισμένες ενέργειες του εισαγγελέα εφετών, αρμόδιου για θέματα εκδόσεων Ιωάννη Αγγελή και άλλων δικαστικών λειτουργών.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...