Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βασίλης Σίμος: Ο πρώην Survivor και πανελίστας του Φουρθιώτη είναι ο πολιτικός...

Επιασε λαβράκι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετώντας τον 33χρονο πρόεδρο...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Οικονομάκου πόζαρε με sexy εσώρουχα και όλοι αναρωτήθηκαν… πώς έκανε δύο...

«Σεισμό» και «καύσωνα» την ίδια στιγμή προκάλεσε η Αθηνά...

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια στη σχολική ψυχολογία

Με την υπογραφή της Bright Academy (https://www.brightacademy.gr/) και σε...

Αγνοείται ακόμα η χείρα του Αγίου Πολυκάρπου!

Είχε κλαπεί το 2013 από τη μονή Αμπελακιώτισσας στη Ναυπακτία. Συνελήφθη (στην Κρήτη) Αλβανός

Παράκληση να αποκαλύψει πού βρίσκεται η δεξιά χείρα του Αγίου Πολυκάρπου που εκλάπη τον Μάρτιο του 2013 από το μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας στη Ναυπακτία απευθύνει προς τον έναν από τους δράστες ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος. Εδώ και περίπου δύο χρόνια η χείρα του Αγίου Πολυκάρπου αγνοείται, ενώ ο Αλβανός εντοπίστηκε στις 30 Μαρτίου στον Γεροπόταμο Ρεθύμνου, όπου συνελήφθη βάσει εντάλματος και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Μεσολόγγι. Εκεί, εισαγγελέας και ανακριτής τον άφησαν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες συνεχίζουν τις έρευνες μέχρι να εντοπιστεί το λείψανο, ο 36χρονος Αλβανός έδρασε με άλλους δύο ομοεθνείς του, οι οποίοι έχουν διαφύγει στην πατρίδα τους.

Οι τρεις τους γνώριζαν την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας επειδή δούλευαν εκεί, ενώ βοηθητικό ρόλο στην επιχείρηση για την κλοπή του αγίου λειψάνου είχαν ακόμη δύο Αλβανοί κι ένας Ελληνας. Αυτοί έκαναν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, δηλαδή εφοδίασαν τους τρεις με κινητά τηλέφωνα, τους βοήθησαν να διαφύγουν και ενδεχομένως να τους έδωσαν οδηγίες με ποιο τρόπο και πού θα «έσπρωχναν» τη χείρα και τα υπόλοιπα κλοπιμαία, που ήταν μικρότερης χρηματικής και ιστορικής αξίας.

Δακτυλικά αποτυπώματα του 36χρονου και γενετικό υλικό του είχαν βρεθεί μέσα στη μονή, ενώ η άρση απορρήτου που ζήτησαν οι Αρχές βοήθησε να εντοπιστούν τηλεφωνικές κλήσεις από το κινητό του τηλέφωνο στην περιοχή τη νύχτα που έγινε η μεγάλη κλοπή. Από τότε άρχισαν έρευνες και πληροφορίες μιλούσαν για άτομο αλβανικής καταγωγής που είχε μιλήσει στις Αρχές και είχε δώσει στοιχεία για τη διάρρηξη και την κλοπή του λειψάνου. Μάλιστα είχαν γίνει έρευνες και σε συγκεκριμένο σημείο κοντά στο Μεσολόγγι, όπου δήθεν βρισκόταν κρυμμένο το κειμήλιο, χωρίς αποτέλεσμα.

Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη ο κ. Ιερόθεος εξέφρασε την αισιοδοξία και την πίστη του ότι σύντομα θα βρεθεί η χείρα του του Αγίου Πολυκάρπου και θα επιστρέψει στο μοναστήρι όπου ανήκει: «Προσευχόμαστε να μιλήσει (ο συλληφθείς) και να αποκαλύψει πού έχει κρύψει το χέρι του Αγίου και αν έδρασε μόνος του».

Προσευχές

«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να βρεθεί το ιερό λείψανο και να αποδοθεί στην Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας προς ευλογία των πιστών. Πιστεύω ότι ο Αγιος, που το χέρι του έμεινε στην επαρχία μας τόσους αιώνες, θέλει να μείνει σε εμάς το μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας λείψανό του και προσευχόμαστε γι’ αυτό. Ικετεύω τον Αγιο Πολύκαρπο το συντομότερο δυνατό να έρθει στο σπίτι του, γιατί εδώ είναι το σπίτι του, η Ιερά Μητρόπολη Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου και ιδιαίτερα η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης».

Πώς μπήκαν στον ναό και άρπαξαν το θαυματουργό λείψανο

Στις 10.00 το βράδυ της 14ης Μαρτίου του 2013 οι δράστες μπήκαν στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιώτισσας παραβιάζοντας ένα παράθυρο. Πήγαν κατευθείαν στην προθήκη, όπου φυλασσόταν το λείψανο που θεωρείται θαυματουργό, έσπασαν το τζάμι και άρπαξαν από μέσα τη δεξιά χείρα του Αγίου Πολυκάρπου. Οι ιερόσυλοι που εργάζονταν στην περιοχή γνώριζαν ότι ο ηγούμενος της μονής νοσηλευόταν στο νοσοκομείο εκείνο το χρονικό διάστημα και εκμεταλλευόμενοι την απουσία του, αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους.

Η λάρνακα με το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου, πρώτου επισκόπου Σμύρνης, βρισκόταν τα τελευταία 500 χρόνια στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ορεινή Ναυπακτία και συγκεκριμένα από το 1475. Από τότε έφταναν πιστοί από κάθε γωνιά της χώρας για να λάβουν την ευλογία του. Το μοναστήρι είναι επίσης γνωστό για τη λατρευτική εικόνα της Παναγίας και τον χρυσοκέντητο Επιτάφιο.

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...