Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

ΣΟΚ! Θάνατος από τσιμπούρι

Σε συναγερμό ο ιατρικός κόσμος μετά τον θάνατο του 58χρονου δικαστικού λειτουργού από ερλιχίωση

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», στον ιατρικό κόσμο και στους αρμόδιους φορείς της χώρας, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του εισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια σε ηλικία 58 ετών.

Ο γνωστός δικαστικός λειτουργός είχε εισαχθεί περίπου προ μηνός σε νοσοκομείο με πυρετό άγνωστης αιτιολογίας και ύστερα από αναλυτικές μικροβιολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από ερλιχίωση. Παρά τις επίπονες ιατρικές προσπάθειες ωστόσο, στάθηκε αδύνατη η ανάταξη του οργανισμού του.

Το σοκ για τους γιατρούς προήλθε από τη διάγνωση για την ερλιχίωση. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση θανάτου στη χώρα μας που οφείλεται διαπιστωμένα σε αυτή την αιτία.

Οπως μας εξηγούσαν ειδικοί επιστήμονες, είναι πολύ πιθανόν να έχουν σημειωθεί θανατηφόρα κρούσματα και κατά το παρελθόν, έχοντας όμως καταγραφεί ως «αγνώστου αιτιολογίας», όπως συμβαίνει πολλές φορές στην Ιατρική, λόγω αδυναμίας του εντοπισμού συγκεκριμένης λοίμωξης. Πριν από χρόνια, το 1992, είχε προσβληθεί από ερλιχίωση ελαφράς μορφής, εξαιτίας τσιμπουριού, και ο μετέπειτα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι έως τώρα επικρατούσε η βεβαιότητα ότι η ερλιχίωση δεν συνιστά απειλή για τη ζωή των ανθρώπων, παρά μόνο των ζώων και ιδιαίτερα των σκύλων.

3e2q34rq34r 2Γι’ αυτό η επαφή με ασθενή ζώα, είτε η χορήγηση θεραπείας σε αυτά θεωρούνταν ότι δεν προκαλεί κινδύνους για τους ιδιοκτήτες τους. Ενδεικτικό της σοβαρότητας που αποδίδεται στο περιστατικό είναι το γεγονός ότι χθες ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο καθηγητής Ιατρικής Θανάσης Γιαννόπουλος, συγκάλεσε εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας έκτακτη επιστημονική σύσκεψη, ενώ θα ακολουθήσει την Πέμπτη του Πάσχα και δεύτερη, μεγαλύτερη, προκειμένου να μελετηθούν όλα τα δεδομένα, να συγκεντρωθούν στοιχεία από το εξωτερικό -ειδικά από τις ΗΠΑ- και να γίνουν σωστά και έγκαιρα όλες οι αναγκαίες δράσεις.

Λόγω της άνοιξης και της αύξησης της θερμοκρασίας, η μετάδοση της νόσου γίνεται πιο εύκολα και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Οπως επισημαίνεται μάλιστα, η συναναστροφή με κατοικίδια δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκδήλωση της ασθένειας.

Χαρακτηριστική νόσος

Η ερλιχίωση είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές νόσους που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια, τα οποία επιστημονικά ονομάζονται κρότωνες. Στα ζώα η νόσος εντοπίστηκε πρώτη φορά το 1935 στο Αλγέρι και ονομάστηκε ρικετσίωση του σκύλου. Από τότε έμεινε άγνωστη, μέχρι την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Ηταν μια βαριά νόσος των στρατιωτικών αμερικανικών σκύλων στη νοτιοανατολική Ασία που ονομάστηκε τροπική παγκυτοπενία και άρχισε η προσεκτικότερη μελέτη της, καθώς στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι έχει παγκόσμια εξάπλωση.

Η ερλιχίωση προκαλεί πυρετό κι αν δεν εφαρμοστεί εγκαίρως η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, το υπεύθυνο μικρόβιο Ehrlichia Canis κατατρώει και τελικά καταστρέφει τα κύτταρα του αίματος που παράγονται στον μυελό των οστών και παίζουν βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, για τα ζώα η εφαρμογή προληπτικών μέσων με αντιπαρασιτικά περιλαίμια και τα κατάλληλα σκευάσματα, πριν από την εμφάνιση των τσιμπουριών, αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση του κινδύνου μόλυνσης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...