«Λογαριασμός» 13 δισ. ευρώ (!) σε οκτώ μήνες

Οι ασφυκτικές πιέσεις για πληρωμές από τη χώρα μας στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ έως το τέλος του χρόνου

Μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο υψηλών χρηματοδοτικών αναγκών και περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου θα πρέπει να κινηθεί η νέα κυβέρνηση από εδώ και στο εξής.

Εως το τέλος του τρέχοντος έτους η Ελλάδα καλείται να πληρώσει κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ τόσο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ενδιάμεσα θα πρέπει να ρολάρει σειρά εντόκων γραμματίων.

Οι πληρωμές είναι ασφυκτικές έως και τον Αύγουστο, οπότε υπάρχει μπαράζ πληρωμών:

* Σήμερα, 9 Απριλίου, υπάρχει υποχρέωση πληρωμής προς το ΔΝΤ, ύψους 448 εκατ. ευρώ, από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (η κυβέρνηση δήλωσε ότι πληρώνει).

* Ακόμη μία δόση, ύψους 746 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Ξένα μέσα έθεσαν αυτή την ημερομηνία ως ορόσημο. Οι επόμενες πληρωμές προς το ΔΝΤ λαμβάνουν χώρα τον Ιούνιο, οπότε η Αθήνα πρέπει να καταβάλει κεφάλαια ύψους 298 εκατ. (στις 5 Ιουνίου), 336 εκατ. (στις 12 Ιουνίου), 560 εκατ. ευρώ στις 16 Ιουνίου και 336 εκατ. στις 19 Ιουνίου.

* Στις 13 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και στη συνέχεια σειρά παίρνουν οι πληρωμές προς την ΕΚΤ για τα ομόλογα που κατέχει. Στις 20 Ιουλίου, η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει 2,1 δισ. ευρώ και 1,36 δισ. ευρώ από τίτλους που λήγουν και είναι στα χέρια της ΕΚΤ, των κεντρικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (είχαν εξαιρεθεί από το PSI).

* Αντίστοιχα, στις 20 Αυγούστου, η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ και σε κεντρικές τράπεζες ποσό ύψους 3,19 δισ. ευρώ, λόγω λήξεως ομολόγων που εξαιρέθηκαν επίσης από το PSI.

* Τον Σεπτέμβριο σειρά παίρνει πάλι το… ΔΝΤ, με την Αθήνα να καλείται να αποπληρώσει 298 εκατ. στις 4 Σεπτεμβρίου, 336 εκατ. στις 14 του μηνός, 560 εκατ. στις 16 Σεπτεμβρίου και ακόμη 336 εκατ. στις 21 Σεπτεμβρίου.

* Τον Οκτώβριο υπάρχει μόλις μία πληρωμή, ύψους 448 εκατ. ευρώ, προς το ΔΝΤ (στις 13 Οκτωβρίου).

* Τέλος, τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 298 εκατ. στις 7 του μηνός, 560 εκατ. στις 16 και 336 εκατ. ευρώ στις 21 Δεκεμβρίου.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ