Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

«Θαύματα» στην ξενιτιά

Ερευνα αποδεικνύει ότι η χώρα μας «τρώει» τα ταλαντούχα παιδιά της, αφού τα διώχνει στο εξωτερικό, ενώ το 3% των κορυφαίων επιστημόνων του πλανήτη είναι Ελληνες!

Ενα καλό και ένα κακό νέο προκύπτουν από καινούργια έρευνα για τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα. Το καλό είναι ότι το 3% των κορυφαίων επιστημόνων του πλανήτη είναι Ελληνες!

Από νέα έρευνα προκύπτει ότι οι Ελληνες επιστήμονες διαπρέπουν όταν (ή, μήπως, επειδή;) ζουν και εργάζονται μακριά από την Ελλάδα!

Την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Στάνφορντ της Καλιφόρνιας Γιάννης Ιωαννίδης που ειδικεύεται σε θέματα στατιστικής. Με αφορμή εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή του Χάρβαρντ Δημήτρη Τριχόπουλου, ο κ. Ιωαννίδης παρουσίασε στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο τα αποτελέσματα της εργασίας του, η οποία με λίγα λόγια δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που «τρώει» τα πιο ταλαντούχα και χαρισματικά παιδιά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, από τα περίπου 20.000.000 επιστήμονες που έχουν κάνει τουλάχιστον μία επιστημονική δημοσίευση, το 1% (περίπου 200.000) έχει ελληνικά ονόματα. Ωστόσο, αν εστιάσει κανείς μόνο στους κορυφαίους επιστήμονες (εν ζωή ή όχι), το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ποσοστό, δεδομένου ότι οι Ελληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ομως το νόμισμα έχει και την άλλη όψη. Από τους Ελληνες του 3%, μόλις ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι (86%) στο εξωτερικό. Από τους επιστήμονες που έκαναν ή κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, οι περισσότεροι γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά έφυγαν ως μετανάστες.

Οι κορυφαίοι

Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα στοιχεία για τους κορυφαίους των κορυφαίων, δηλαδή τους 672 ελληνικής καταγωγής επιστήμονες που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο τους, με 17.000 αναφορές ο καθένας στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.

Οι περισσότεροι από τους μισούς (376 άτομα ή 56%) ζουν στις ΗΠΑ, ενώ περίπου ένας στους τρεις (30%) ζει σε άλλη χώρα του εξωτερικού (60 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 31 στον Καναδά, 24 στη Γερμανία, 20 στη Γαλλία, 19 στην Ελβετία, 17 στην Αυστραλία και 30 σε άλλες χώρες). Από τους 672, μόλις 95 (ποσοστό 14%) ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, αιτία της τεράστιας διαρροής εγκεφάλων είναι τα ελάχιστα χρήματα που δαπανά η Ελλάδα για έρευνα και κυρίως «η αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας» που οδηγεί τους ταλαντούχους νέους στη μετανάστευση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αξιοθαύμαστη μειοψηφία» τους επιστήμονες που εργάζονται ακόμη στην Ελλάδα, παρά τον «ανελέητο διωγμό» που υφίστανται και τόνισε:

«Η Ελλάδα έχει ακόμη τη δυνατότητα να γίνει μία από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και την αριστεία».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...