Φυτά που λάμπουν μέσα στο σκοτάδι!

Ερευνητές συνδύασαν Βιολογία και τεχνολογία για να παράγουν δέντρα και λαχανικά που φωτίζουν

Φανταστείτε μια νυχτερινή βόλτα στον κήπο ή μια βεράντα γεμάτη γλάστρες. Τα λουλούδια μυρίζουν υπέροχα, χαρίζοντάς σας ευεξία. Η βόλτα ή το αγνάντεμα δεν θα θέλατε να τελειώσει ποτέ. Μήπως όμως τα φυτά μπορούν να έχουν και άλλη χρήση;

Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί είναι θετική, καθώς κατάφεραν να δημιουργήσουν φυτά που λειτουργούν και ως φωτιστικά. Αυτό επιτυγχάνεται με την τροποποίηση του DNA τους, την οποία πέτυχαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Πίσω από τους πειραματισμούς για τα glowing plants είναι μια start up εταιρία που κατάφερε να συνδυάζει τη συνθετική Βιολογία με την επιστήμη των υπολογιστών.

Ο επικεφαλής της, Ομρι Αμιράβ Ντρόρι, αντιμετωπίζει το DNA των φυτών ως κώδικα υπολογιστή. Με τους συνεργάτες του έκανε «πάντρεμα» δύο επιστημών, παράγοντας τροποποιημένα γονίδια, τα οποία στη συνέχεια πρόσθεσε στο DNA των φυτών, με αποτέλεσμα αυτά να εκλύουν φως. Και αυτό, όπως ελπίζει, είναι μόνο η αρχή της προσπάθειάς του. Οραματιστής ων, ο Αμιράβ Ντρόρι, που αγαπά τη Βιολογία από τα μαθητικά χρόνια του, προσπαθεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τον φωτισμό.

Η εταιρία του που δημιουργεί βιοφωταυγή λαχανικά και φυτά, όπως λέγονται, χρησιμοποιώντας την υψηλή τεχνολογία, φιλοδοξεί στο μέλλον οι δρόμοι να φωτίζονται από λαμπερά δέντρα. Και σε όσους φοβούνται τις γενετικές τροποποιήσεις, ο Ντρόρι απαντά: «Οι άνθρωποι χειρίζονται τα έμβια όντα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τώρα εμείς με τρόπους πιο ακριβείς και πιο ασφαλείς πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση των καλλιεργειών προκειμένου να θρέψουμε περισσότερα από 9.000.000.000 ανθρώπους, ενώ οφείλουμε και να ασχοληθούμε με τις περιβαλλοντικές αλλαγές. Η φύση είναι η μεγαλύτερη μηχανικός Γενετικής. Γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;».

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ