Εικόνες μεγάλης καταστροφής καταγράφονται στην Κρήτη μετά το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας, με την Ιεράπετρα και τους παραλιακούς οικισμούς της περιοχής να έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα, πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις και γέμισαν δρόμους με λάσπη, πέτρες και φερτά υλικά. Σε αρκετά σημεία σημειώθηκαν και κατολισθήσεις, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη ανατολικά της Ιεράπετρας. Φέρμα, Αγία Φωτιά, Αχλιά, Κουτσουράς και Μακρύς Γιαλός βρέθηκαν στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε χειμάρρους.

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν μέχρι τη θάλασσα
Στην Αχλιά, η δύναμη των νερών ήταν τέτοια ώστε αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και κατέληξαν μέχρι τη θάλασσα.
Μέσα στη νύχτα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν 23 άνθρωποι από σπίτια και οχήματα, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για προβλήματα από τις πλημμύρες. Συνεργεία κλήθηκαν να αντλήσουν νερά από κατοικίες, υπόγεια, ισόγεια και επαγγελματικούς χώρους.
Στον Κουτσουρά και τον Μακρύ Γιαλό, κάτοικοι είδαν τα νερά να μπαίνουν στις περιουσίες τους, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και σε άλλα σημεία της ανατολικής πλευράς του Δήμου Ιεράπετρας.

Λάσπες και φερτά υλικά στους δρόμους
Μεγάλα προβλήματα άφησε η κακοκαιρία και στο οδικό δίκτυο. Λάσπη, πέτρες και άλλα υλικά που κατέβασαν οι χείμαρροι κάλυψαν τμήματα δρόμων, με αποτέλεσμα η πρόσβαση να γίνεται με δυσκολία σε αρκετές περιοχές.
Από το πρωί του Σαββάτου συνεργεία και μηχανήματα επιχειρούν για να καθαρίσουν τους δρόμους και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα
Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη προβλέπεται να συνεχιστούν κατά διαστήματα από αργά το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής, με πορτοκαλί προειδοποίηση.
Ισχυρά φαινόμενα αναμένονται και στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Στο Αιγαίο, παράλληλα, οι βορειοανατολικοί άνεμοι φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Νέα μηνύματα από το 112
Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει να προειδοποιεί τους κατοίκους στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο. Μηνύματα από το 112 εστάλησαν, μεταξύ άλλων, στους Δήμους Αμαρίου και Ιεράπετρας, με τις Αρχές να ζητούν τον περιορισμό των μετακινήσεων.
Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η εικόνα και στον Δήμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Στις 11:55 το πρωί του Σαββάτου εστάλη νέο μήνυμα του 112, με το οποίο οι κάτοικοι καλούνταν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να κατευθυνθούν σε υψηλότερα σημεία.


Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο κινητό σας.









