Τι τρέχει με τον Αστέρα;

Λιγότερο από 20 ημέρες, εάν δεν αλλάξει κάτι προσεχώς, μας χωρίζουν είτε από το τελικό ναυάγιο της αραβοτουρκικής επένδυσης στον Αστέρα Βουλιαγμένης είτε από το κλείσιμο μιας νέας συμφωνίας.

Λιγότερο από 20 ημέρες, εάν δεν αλλάξει κάτι προσεχώς, μας χωρίζουν είτε από το τελικό ναυάγιο της αραβοτουρκικής επένδυσης στον Αστέρα Βουλιαγμένης είτε από το κλείσιμο μιας νέας συμφωνίας.

ΑΠΟ ΤΟΝ 
ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο χρόνος φαίνεται ότι τελειώνει. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) φέρεται να έχει δώσει προθεσμία μέχρι και τις 10 Ιουλίου στο σχήμα που ενδιαφέρεται για το «φιλέτο» της Αττικής, της Ελλάδας ίσως και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μέσα σε αυτές τις 20 ημέρες πρέπει η Jermyn Street, η υπό Αραβες και Τούρκους κοινοπραξία που είχε κερδίσει τον αρχικό διαγωνισμό, να απαντήσει στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την αποδοχή ή όχι της νέας πρότασης για την αξιοποίηση του συγκροτήματος. Στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, πάμε σε ναυάγιο και τότε Δημόσιο και ΕΤΕ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παγώσουν τη διαδικασία ή θα επαναπροκηρύξουν τον διαγωνισμό, που αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολεμήσει, με νέους όρους.

Υπενθυμίζεται ότι η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP είχε προσφέρει 400.000.000 ευρώ. Η επένδυση αφορούσε την αναβάθμιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά» σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα εφτά αστέρων, την ανάπτυξη 13-15 υπερπολυτελών κατοικιών (βίλες) στην περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», καθώς και την αναβάθμιση της μαρίνας.

Δηλαδή μεγάλο μέρος της απόδοσης της επένδυσης, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ (τίμημα ύψους 400.000.000 ευρώ συν την αξία του επενδυτικού προγράμματος 1,1 δισ. ευρώ που Αραβες και Τούρκοι έλεγαν ότι έχουν στα σκαριά), είχε στηριχθεί στα έσοδα που θα εισπράττονταν από την πώληση των -μέχρι δύο επιπέδων- βιλών, για τις οποίες φέρεται να υπήρχε διεθνές ενδιαφέρον «από τα σχέδια».

Το σχέδιο όμως, κατά βάση το οικιστικό, κρίθηκε ως παράνομο από το ΣτΕ, το οποίο ανέφερε ότι η χερσόνησος της Βουλιαγμένης έχει χαρακτηριστεί αποκλειστικά για τουριστική αξιοποίηση.

Plan Β ή… κουνάνε μαντίλι

Η απόρριψη του σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης έβαλε δύσκολα σε Αραβες και Τούρκους. Εκτοτε έγιναν κάποιες επαφές και διαπραγματεύσεις, με την κοινοπραξία να είναι επιφυλακτική στο να δώσει τα 400.000.000 ευρώ για ένα μικρότερο επενδυτικό πλάνο, καθώς η απόρριψη του οικιστικού θέτει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας του σχεδίου, ενώ επί της ουσίας η ανέγερση πολυτελών βιλών αποτελούσε κάτι σαν… απαράβατο όρο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Μένει να δούμε, λοιπόν, αν τελικά τις επόμενες ημέρες βρεθεί η χρυσή τομή ή θα μας… κουνήσουν μαντίλι οι επενδυτές, σκορπώντας χαμόγελα σε έτερους εγχώριους ή ξένους ανταγωνιστές και θλίψη σε όσους μεσάζοντες έσπευσαν να πουλήσουν εκδουλεύσεις στους επενδυτές…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ