«Βόμβα» στα ακίνητα

Οι προτάσεις του Μαξίμου και των δανειστών έκρυβαν διατήρηση ΕΝΦΙΑ και υψηλές αντικειμενικές

Οι προτάσεις του Μαξίμου και των δανειστών έκρυβαν διατήρηση ΕΝΦΙΑ και υψηλές αντικειμενικές

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Το θέμα της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ήταν ακόμα στον αέρα, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητο από την κοινωνία ότι οι εκατέρωθεν προτάσεις έκρυβαν «διπλή βόμβα» στα ακίνητα.

Ούτε ο ΕΝΦΙΑ καταργήθηκε, παρά τις προεκλογικές αλλά και κάποιες μετεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ούτε οι αντικειμενικές αξίες μειώθηκαν!

Παρά τις σχετικές δεσμεύσεις αλλά και την ξεκάθαρη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν πρόκειται να μειωθούν άμεσα. Εξέλιξη που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις, με κυριότερη από αυτές ότι ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί φέτος θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές.

Το κατά πόσο αυτή η… καθυστέρηση στη μείωση των αντικειμενικών αξιών οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, όπως πηγάζει από το υπ. Οικονομικών ή απλώς και μόνο έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, είναι στην ευχέρεια του καθενός να το ερμηνεύσει. Μια φορά πάντως η εξέλιξη αυτή μάλλον διευκολύνει σημαντικά τα φοροεισπρακτικά σχέδια του ΥΠΟΙΟΚ, καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακινήτων με αυξημένες τιμές.

Αλλωστε η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών να εξασφαλίσει από τον φόρο ακινήτων το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ με την ουσιαστική διατήρηση του ΕΝΦΙA όχι μόνο το 2015 αλλά και για το 2016, κάτι που σημαίνει ότι 5.500.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν και του χρόνου το «χαράτσι». Μάλιστα η πρόταση της χώρας προέβλεπε από τον ΕΝΦΙΑ τα ίδια έσοδα, ακόμη και αν μεσολαβούσε μείωση των αντικειμενικών αξιών, άρα οι αρμόδιοι ετοίμαζαν αλλαγές επί το δυσμενέστερο στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ