Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Θρίλερ 5+3 δισ. στις Βρυξέλλες!

Μπουρλότο από το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις! Τσίπρας: Είτε εξυπηρετούν συμφέροντα είτε δεν θέλουν συμφωνία

Μπουρλότο από το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις! Τσίπρας: Είτε εξυπηρετούν συμφέροντα είτε δεν θέλουν συμφωνία

Ακόμη ένα επεισόδιο στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών-δανειστών «παίχτηκε» το χτεσινό 24ωρο στις Βρυξέλλες αφήνοντας ανοιχτά ζητήματα για σήμερα. Και μπορεί αυτή η εικόνα να είναι συνηθισμένη, δηλαδή οι συνεχείς ζυμώσεις, οι εντάσεις, η προσέγγιση σε μια συμφωνία ή η απομάκρυνση από αυτή, ωστόσο αυτή η εναλλαγή εξελίξεων και συναισθημάτων μάλλον χτες είχε τον τίτλο «σύγκρουση Ελλάδας και ΔΝΤ, σύγκρουση Τσίπρα με Λαγκάρντ».
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε κυρίως από τη σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΔΝΤ, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να βάλλει κατά του Ταμείου, το οποίο είχε προλάβει να βάλει φωτιά στις διαπραγματεύσεις, να προκαλέσει ανατροπές και εμπλοκή, υποχρεώνοντας τον κ. Τσίπρα να μιλήσει με σκληρά λόγια για συμφέροντα και περίεργες πρακτικές.

Ψυχροπολεμικό κλίμα

Είχε προηγηθεί η απόρριψη από το ΔΝΤ των έτσι κι αλλιώς φοροεισπρακτικών προτάσεων της Ελλάδας και η κατάθεση της δικής του αντιπρότασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από στελέχη της κυβέρνησης «Αρμαγεδδών», «φωτιά και λάβρα», «βάρβαρη» ή με ανάλογες βαριές εκφράσεις, που έδειχναν την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπίας για τα νέα πρόσθετα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ, ύψους 3 δισ. ευρώ, πέραν των 8 δισ. που είχε καταθέσει η κυβέρνηση.
Μάλιστα λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση προς τους εταίρους, κατηγορώντας τους πως είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα. Δείχνοντας κυρίως προς το ΔΝΤ και τα νέα μέτρα που ζητούσε που οδηγούσαν σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και μισθών αλλά και σε μαχαίρι για φοροαπαλλαγές.

Μεταξύ αυτών, το ΔΝΤ είχε ρίξει στο τραπέζι θέματα όπως αυξήσεις στον ΦΠΑ, 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα, μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων – επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29%), αφαίρεση των φοροαπαλλαγών για τους κατοίκους των νησιών, ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι τον Δεκέμβριο 2017, αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6% κ.λπ. Ζητούσαν επίσης άμεση μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού (και όχι τον Οκτώβριο), διπλάσια περικοπή αμυντικών δαπανών, αφαίρεση φορολογίας από φρουτάκια, αφαίρεση για τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας, σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015, πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων έως το 2022 κ.λπ.

Ολες οι πλευρές επιδόθηκαν σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι ζυμώσεις και οι διαφωνίες πήραν και έδωσαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο πρωθυπουργός μιλούσε επί ώρες με τους θεσμούς, πάντα σε τεταμένο κλίμα.

Εξι ώρες συνάντηση

Για να γίνουν αντιληπτά η ένταση, η κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και το αδιέξοδο που είχε προκληθεί από τη νέα βαριά λίστα του ΔΝΤ, σχεδόν έξι ώρες κράτησε η συνάντηση Τσίπρα με Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντομπρόβσκις, Ντράγκι, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν και το EuroWorking Group προκειμένου να ετοιμάσει το έδαφος για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που μάλιστα άργησε να αρχίσει ακριβώς λόγω όσων είχαν προηγηθεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...