Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Εκλαψα την ημέρα που έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ

Η Κέλλυ Σακάκου ξεφυλλίζει το άλμπουμ με τις αναμνήσεις 30 ετών στη δημόσια τηλεόραση και αφηγείται άγνωστες στιγμές της! «Εγινα παρουσιάστρια στις καθυστερήσεις»

Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Στη συνέχεια του προγράμματός μας θα παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από τη ζωή και την καριέρα μιας από τις πρώτες και ωραιότερες παρουσιάστριες της ΕΡΤ.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Η Κέλλυ Σακάκου θεωρείται ίσως η πιο χαρακτηριστική γυναικεία φιγούρα της κρατικής τηλεόρασης.

Λαμπερή, κομψή, φίνα, με ωραίο λόγο και απαράμιλλο στιλ, μεσουράνησε για τρεις δεκαετίες στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, παρουσιάζοντας από εκπομπές λογοτεχνίας και μουσικής στο Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα μέχρι τηλεοπτικές παραγωγές με συνεντεύξεις των μεγάλων καλλιτεχνικών ονομάτων της εποχής.

Στα 80s και τα 90s υπήρξε πρότυπο για πολλές γυναίκες, που αντέγραφαν φανατικά το ντύσιμο και τα χτενίσματά της. Εγινε όμως και αντικείμενο του πόθου για πολλούς, οι οποίοι τής έκαναν μέχρι και προτάσεις γάμου διά αλληλογραφίας!

Η Κέλλυ είναι επίσης από τις ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων της showbiz που κατάφεραν να διαφυλάξουν σε ποσοστό 100% την προσωπική τους ζωή.

Αν και είναι γνωστό ότι έχει έναν ευτυχισμένο γάμο εδώ και πολλά χρόνια με τον αξιόλογο ηθοποιό Σπύρο Φασιανό, είναι πάγια τακτική της να αποφεύγει τα φλας και τα κοσμικά σουαρέ.

Η αποχώρησή της από την ΕΡΤ βρήκε τη Σακάκου να εξερευνά τα «λημέρια» της ιδιωτικής τηλεόρασης, όπου διέγραψε κι εκεί μια πετυχημένη και αξιοπρεπή πορεία για περίπου μία δεκαετία.

Πλέον απέχει από το γυαλί. Προτιμάει να εκφράζει τις απόψεις της για τα θέματα που την απασχολούν μέσα από το blog της, το www.kellysakakou.gr, αλλά και το προφίλ της στο facebook επικοινωνώντας με τους αμέτρητους θαυμαστές της.

«Ενα τεράστιο λάθος» 

Η κουβέντα μας για την «Espresso» δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει από την επιστροφή της ΕΡΤ στους τηλεοπτικούς δέκτες μας.

4tweq4tew4t«Οταν έπεσε το “μαύρο” στην ΕΡΤ ήταν μια μέρα απ’ αυτές που έκλαψα περισσότερο στη ζωή μου. Αυτή η κίνηση ήταν, κατά τη γνώμη μου, η καταστροφή της τότε κυβέρνησης. Δεν μιλώ πολιτικά. Μιλώ επί της πραγματικότητας. Εγινε ένα τεράστιο λάθος τότε. Είμαι πολύ χαρούμενη που επανήλθε το σήμα ΕΡΤ. Βέβαια, κακά τα ψέματα, υπήρχαν φοβερές παθογένειες και προβλήματα. Τώρα με χαρά ακούω ότι γίνεται προσπάθεια να εξαλειφθούν. Θα το δούμε…»

«Επαιρνα χιλιάδες γράμματα. Από προτάσεις γάμου, ανοησίες μέχρι το τι κραγιόν φοράω, που ψωνίζω ρούχα και πού χτενίζομαι»

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχετε από τα παιδικά σας χρόνια;
Μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη, μια περιοχή γεμάτη μονοκατοικίες και ωραίους κήπους. Θυμάμαι τα παιχνίδια στη γειτονιά με τ’ άλλα παιδιά. Παίζαμε ελεύθερα και με ασφάλεια τότε, δεν υπήρχαν κίνδυνοι, όπως τώρα. Εντονη είναι και η ανάμνηση της πρώτης ταινίας που παρακολούθησα στο σινεμά. Hταν η «Βασίλισσα του χιονιού» και μετά το τέλος της πήγα με τ’ άλλα παιδιά πίσω από την οθόνη για να βρω τους ηθοποιούς (γελάει).

Φοιτήσατε στην Ευαγγελική Σχολική Νέας Σμύρνης και αποφοιτήσατε με άριστα. Η σχολική συμπεριφορά σας ήταν εξίσου καλή με τις επιδόσεις σας;
Στο σχολείο ήμουν ζωηρή. Είχα κάνει μέχρι και σκασιαρχείο. Είχα πάντοτε πολλή ενέργεια μέσα μου. Ημουν όμως πολύ καλή μαθήτρια και έτσι έρχονταν τα πράγματα σε μια ισορροπία. Πιστεύω στον υψηλό ρόλο της εκπαίδευσης, και η Ευαγγελική Σχολή ήταν από τα καλύτερα εκπαιδευτήρια.

Τι ονειρευόσασταν ως μαθήτρια για το μέλλον;
Ονειρευόμουν να γίνω δικαστικός, επειδή έχω ανεπτυγμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης, φιλόλογος, διότι αγαπώ την ελληνική γλώσσα και ηθοποιός. Το τελευταίο επικράτησε των άλλων, με την προτροπή και μιας καθηγήτριάς μου. Μας έδωσε να διαβάσουμε «Αντιγόνη» του Σοφοκλή κι εγώ χωρίς να το καταλάβω διάβασα το κομμάτι μου ερμηνεύοντας. Μου είπε, λοιπόν: «Πρέπει να γίνεις ηθοποιός και ν’ ασχοληθείς με την τραγωδία». Βέβαια δεν ασχολήθηκα με την τραγωδία, αλλά πήγα για σπουδές στη δραματική σχολή Κατσέλη.

Παίξατε καθόλου στο θέατρο μετά την αποφοίτησή σας;
Μόλις τελείωσα πήγα περιοδεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στους ομογενείς, με τον θίασο του Κώστα Βουτσά και της Σμαρούλας Γιούλη. Επιστρέφοντας συνειδητοποίησα αυτό που συνειδητοποιούν όλοι οι ηθοποιοί στην αρχή της πορείας τους: ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πρέπει να ψάχνουν για δουλειά δύο φορές τον χρόνο.

Ετσι προέκυψε η παρουσίαση στην ΕΡΤ;
Μια συνάδελφος από το θέατρο με πληροφόρησε ότι προκηρύχθηκε ένας διαγωνισμός για τηλεπαρουσιάστριες και ότι εκείνη θα έκανε αίτηση. Εγώ δεν την ακολούθησα, ωστόσο τη μέρα που έληγε η προθεσμία με ώθησε η μητέρα μου να το κάνω. Εφτασα σχεδόν τρέχοντας στις 8.00 το βράδυ στην οδό Μουρούζη και βρήκα μόνο τον κλητήρα, ο οποίος με ενημέρωσε πως η προθεσμία είχε λήξει μία ώρα πριν. Κατάφερα, όμως, να τον πείσω να με αφήσει να υποβάλω κι εγώ αίτηση.

Είναι αλήθεια ότι σας επέλεξαν ανάμεσα σε 800 υποψήφιες;
Εμένα κι άλλες τέσσερις. Ηταν ο πιο έντιμος και αντικειμενικός διαγωνισμός που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο με διάφορες δοκιμασίες, όπως ανάγνωση κειμένων στα ελληνικά και άλλες γλώσσες, και κράτησε έως τον Μάρτιο. Από τις 800 επέλεξαν πρώτα 600, έπειτα 400 και φτάσαμε προς το τέλος στις 50, από τις οποίες πήραν τις πέντε, μεταξύ αυτών κι εμένα.

Πώς ήταν η πρώτη σας μέρα στο πλατό;
Πολύ άσχημη. Είχα φοβερό τρακ. Με βάλανε να καθίσω σ’ ένα γραφείο και να πω κάτι. Θυμάμαι ότι χτυπούσε δυνατά η καρδιά μου. Απέναντι, στο control room, ήταν μαζεμένοι πολλοί άνθρωποι και περίμεναν να με δουν. Μάλιστα, όταν τελείωσα κανένας δεν μου είπε «μπράβο», ούτε ακόμη και στα ψέματα, για να με εμψυχώσει.

r3q4rΠόσα χρόνια μείνατε στην ΕΡΤ;
Ακριβώς 30. Εφυγα το 2002, με πέντε χρόνια πριμ λόγω εθελουσίας εξόδου.

Μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη, σε μια γειτονιά με κήπους και μονοκατοικίες! Η πρώτη ταινία που είδα ήταν η «Βασίλισσα του χιονιού»

Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη επιτυχία που κάνατε εκεί;
Αγάπησα πολύ μια εκπομπή που λεγόταν «Μουσικοί Περίπατοι». Ερχονταν τα μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως ο Μπιθικώτσης και η Μαρινέλλα. Πηγαίναμε κάθε φορά σε κάποιο μέρος στην Αττική και κάναμε συνεντεύξεις.

Ποιο περιστατικό απ’ αυτή τη δουλειά θυμάστε και γελάτε;
Είχαν συμβεί πολλά κατά καιρούς. Κάποια ήταν αστεία, άλλα όχι. Θυμάμαι τον αυτοσχεδιασμό που κάναμε συχνά. Μια φορά έτρεξα να καθίσω στην καρέκλα μου, αλλά δεν ήταν στη θέση της, την είχαν βγάλει για κάποιο λόγο. Ετσι έμεινα στον… αέρα για όση ώρα διήρκεσε το πρόγραμμα. Μια άλλη φορά είχα μόλις τελειώσει την εκφώνηση όταν ένα ξεχαρβαλωμένο φωτιστικό έπεσε στον ώμο μου και με τραυμάτισε ελαφρά. Θα μπορούσε να είχε πέσει στο κεφάλι μου.

Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της πορείας σας;
Οταν μου πρότεινε ο Μάνος Χατζιδάκις να συνεργαστούμε στο Τρίτο Πρόγραμμα. «Μου αρέσει ο λόγος σας και θα ήθελα να παρουσιάσετε μια εκπομπή, όπου θα διαβάζετε Ελληνες λογοτέχνες» μου είχε πει. Κι εκεί έκλαψα. Διότι μιλάμε για έναν «ογκόλιθο» του πολιτισμού. Ξεκίνησα με τη «Λωξάντρα» και συνεχίσαμε αυτή την ωραία δουλειά μέχρι που ο Χατζιδάκις εκδιώχθηκε από την ΕΡΤ από ανίκανους και άχρηστους ανθρώπους που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα.

Γνωρίσατε όμως και σπουδαίες προσωπικότητες εκεί.
Βέβαια. Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση είχε την ευλογία να την υπηρετήσουν έξοχοι Ελληνες. Ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο υπέροχος Δημήτρης Χορν εργάστηκε εκεί επί των ημερών μου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος δημιούργησε τα μουσικά σύνολα, ήταν μια χιονοστιβάδα μεγαλείου. Τον θυμάμαι πολύ οικείο, ερχόταν στα γραφεία μας, μιλούσε και γελούσε. Μεγαλειώδης ήταν και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο οποίος υπήρξε διευθυντής στο ραδιόφωνο, ο Βασίλης Βασιλικός και φυσικά ο Μάνος Χατζιδάκις, προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο τελευταίος αγαπούσε την τέχνη και ήθελε να στελεχώσει την κρατική τηλεόραση με σημαντικούς ανθρώπους. Διότι γενικότερα τα κόμματα ήταν πολύ μικρότερα αυτών των προσωπικοτήτων και τους έκαναν και πόλεμο. Με την πάροδο των χρόνων άρχισε δυστυχώς να πέφτει το επίπεδο των διοικούντων. Στο τέλος καταλήξαμε σε κάτι δημοσιογραφίσκους. Ο κομματισμός εντέλει έκανε πολύ μεγάλο κακό στην ΕΡΤ κι ελπίζω τώρα να εκλείψει. Οταν υπάρχει κομματισμός δεν υπάρχει αξιοκρατία.

Ποια ήταν η θέση των γυναικών στην ΕΡΤ εκείνα τα χρόνια;
Δεν τους δίνονταν οι ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες. Γι’ αυτό εξάλλου ίδρυσα στην ΕΡΤ την Επιτροπή Ισων Ευκαιριών για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Τα πρώτα χρόνια μου εκεί οι άντρες είχαν, ως επί το πλείστον, τις θέσεις της εξουσίας. Κράτησε αρκετά χρόνια η επιτροπή και σταδιακά μπήκαν και γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε διοικητικές θέσεις.

Ηρθατε ποτέ σε κόντρα με κάποιον με αφορμή δικαιώματα της γυναίκας;
Θυμάμαι με χιούμορ ένα περιστατικό. Μια εποχή έκανα μια εκπομπή, όπου φιλοξενούσα γυναικείες προσωπικότητες από διάφορους χώρους. Ετυχε, λοιπόν, να παρουσιάσω τα καλλιστεία στο «Hilton» μαζί με τον Τέρενς Κουίκ την ίδια μέρα που είχα φιλοξενήσει στην εκπομπή μια φεμινίστρια. Κι ενώ μέσα στο ξενοδοχείο γινόταν ο διαγωνισμός, έξω είχαν μαζευτεί οι φεμινίστριες της εποχής φωνάζοντας συνθήματα εναντίον μας.

25tqw43rtststΕίναι αλήθεια ότι είχατε εκλεγεί αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων τηλεπαρουσιαστριών;
Ναι, με πρωτοβουλία μιας τηλεπαρουσιάστριας από τη Γαλλία, είχε πραγματοποιηθεί στο Μονακό μια συγκέντρωση τηλεπαρουσιαστριών από πολλές χώρες της Ευρώπης. Εκεί κάναμε ψηφοφορία και φτιάξαμε ένα σύλλογο, στον οποίο εκλέχθηκε πρόεδρος η Γαλλίδα, αφού επρόκειτο για δική της ιδέα, κι εγώ αντιπρόεδρος. Αυτό κράτησε «ένα φεγγάρι» και μετά ατόνησε.

Πώς σας αντιμετώπιζε τότε ο κόσμος στον δρόμο; Ηταν έκδηλος ο θαυμασμός του;
Βέβαια, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Μου έστελναν γράμματα, ορισμένα μάλιστα τα έχω κρατήσει ως ανάμνηση. Μιλάμε για χιλιάδες. Μου έκαναν προτάσεις γάμου, ορισμένοι έγραφαν ανοησίες, κάποιοι ήταν ενδιαφέροντες, άλλοι χωριάτες, διανοούμενοι… Μου τηλεφωνούσαν κιόλας, περισσότερο γυναίκες, για να με ρωτήσουν τι κραγιόν φοράω, από πού ψωνίζω τα ρούχα μου, σε ποιο κομμωτήριο χτενίζομαι. Στα ρούχα ειδικά έδινα κι εγώ μεγάλη βαρύτητα, διότι μπαίνοντας στο σπίτι του κάθε τηλεθεατή οφείλεις να είσαι κόσμιος. Εμείς μάλιστα πληρώναμε τα ρούχα μας τότε, δεν μας τα έφερναν από μαγαζιά. Ημουν από τις πρώτες πελάτισσες του Μιχάλη Ασλάνη. Τότε βέβαια υπήρχαν και μπουτίκ με εισαγόμενα ρούχα από το εξωτερικό.

Είχατε και ενοχλητικούς θαυμαστές;
Μου έστειλε κάποιος ένα γράμμα στο οποίο μου έλεγε πως θέλει να με δει. Δεν απάντησα φυσικά. Μετά έλαβα ένα ανώνυμο γράμμα που έλεγε ότι «θα βρεθείς με μία σφαίρα στο πόδι». Εγώ όμως κατάλαβα από τον γραφικό χαρακτήρα πως ήταν ο ίδιος και πήγα στην Αστυνομία και το τελείωσα το πράγμα. Διότι επρόκειτο περί ηλίθιου, βέβαια. Γεννήθηκα χωρίς την αίσθηση του φόβου. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αυτό. Σίγουρα, δεν μου έχει βγει σε κακό μέχρι τώρα. Με εξαίρεση τα θέματα υγείας, κατά τ’ άλλα δεν φοβάμαι τίποτα.

Το ραδιόφωνο τι ρόλο έπαιξε στην πορεία σας;
Σημαντικό. Εκανα πολύ ραδιόφωνο. Εκτός από την εκπομπή με τον Χατζιδάκι στο Τρίτο, έκανα και εκπομπές στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Παρουσίαζα επί 15 χρόνια τις εκπομπές της δισκογραφικής εταιρίας Minos με τον εξαιρετικό Γιώργο Λεφεντάριο. Κάναμε συνεντεύξεις καλλιτεχνών και παίζαμε τις τελευταίες κυκλοφορίες.

Σας θυμάμαι σε ρόλο ρεπόρτερ στα «τσακάλια» του Γιάννη Δαλιανίδη. Τι άλλες ταινίες κάνατε;
«Τα Τσακάλια» είχαν κάνει πάταγο. Ο Γιάννης Δαλιανίδης με αγαπούσε πολύ. Εκανα κι άλλες ταινίες, όπως το «Μ’ αγαπάς;» του Γιώργου Πανουσόπουλου με τον Ανδρέα Μπάρκουλη και την Μπέττυ Λιβανού. Επίσης έπαιξα στον «Στόχο» του Νίκου Φώσκολου, ο οποίος ήταν τότε εγγύηση επιτυχίας. Κι όμως, αυτή την ταινία δεν την είδε κανείς. Πήγε άπατη!

Η ιδιωτική τηλεόραση ήταν για σας μια τελείως διαφορετική εμπειρία σε σχέση με την κρατική;
Ε, βέβαια. Καμία σχέση. Στην ΕΡΤ, ένα κρατικό κανάλι που ήταν και μονοπώλιο μέχρι το ’90, υπήρχε σοβαρότητα, σοβαροφάνεια και καθωσπρεπισμός. Αυτά τα στοιχεία συνάντησα βέβαια και στα ιδιωτικά κανάλια, διότι όταν ασχολείσαι με την τηλεόραση πρέπει να είσαι σοβαρός, ανεξάρτητα από το τι παράγεις. Ομως εκεί τα πράγματα ήταν πιο χαρούμενα και διασκεδαστικά. Κι έπειτα είναι και η ποιότητα των ανθρώπων. Δηλαδή το έμψυχο δυναμικό της ΕΡΤ δεν μπορείς να πεις πως ήταν 100% η αφρόκρεμα. Υπήρχαν πολλοί αμόρφωτοι και κομματόσκυλα.

Το επίπεδο των ανθρώπων της ιδιωτικής τηλεόρασης ήταν άλλο;
Ναι, γνώρισα νέα παιδιά που ήταν ευγενέστατα, μιλάμε για σκαλιά παραπάνω σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά τους. Η κρατική ήταν για μένα «μάνα» μου και η ιδιωτική μια «πολύ καλή θεία», η οποία μου έκανε όλα τα χατίρια. Συνάντησα ωραίους ανθρώπους στην ιδιωτική τηλεόραση, όπως τη Ζίνα Κουτσελίνη, τη Φαίη Σκορδά, τον Φώτη και τη Μαρία. Εκανα σχέσεις ζωής στην ΕΡΤ, αλλά και στα ιδιωτικά κανάλια γνώρισα πολύ καλό κόσμο.

Πότε αποχωρήσατε οριστικά από το «γυαλί»;
Η τελευταία μου εμφάνιση ήταν το 2013, που εμφανίστηκα στο Mega σε μια εκπομπή με τα καλύτερα προγράμματα των 20 χρόνων του σταθμού. Ο λόγος που έφυγα ήταν ότι δεν μπορούσα άλλο. Συνέβαλαν και οικογενειακοί λόγοι, βέβαια.

Το τηλέφωνό σας χτυπάει ακόμη;
Τις προάλλες επικοινώνησε μαζί μου ο καρδιακός μου φίλος και σπουδαίος σκηνοθέτης της ΕΡΤ Τάσος Μπιρσίμ και μου πρότεινε να κάνουμε μια τηλεοπτική διαφήμιση. Του είπα όχι. Κι από τα κανάλια με φωνάζουν συνέχεια για να πάω να μιλήσω, αλλά δεν πηγαίνω. Κουράστηκα, έχω «φάει» πολύ φακό στη μούρη!

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...