Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Οι λεπτομέρειες για το δημοψήφισμα

Στα ίδια εκλογικά τμήματα με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου

Στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν οριστεί για τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου και με συντετμημένες προθεσμίες, θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα την προσεχή Κυριακή.

Αυτά προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συνέταξε και προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για κατάλυση του κράτους δικαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας, η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν οριστεί για τις τελευταίες εθνικές εκλογές και με συντετμημένες προθεσμίες.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, το ολοκληρωμένο κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως «μέχρι το τέλος της ημέρας (σ.σ.: χθες)». «Το κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το οποίο έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση τις τελικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Κριτική από τη Ν.Δ.

«Είναι αδιανόητο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αλλοιώνονται πάγιοι κανόνες διεξαγωγής εκλογών και δημοψηφισμάτων. Τι και αν υπάρχει Σύνταγμα, τι και αν υπάρχουν προθεσμίες, τι και αν υπάρχουν αρμόδια όργανα. Δεν βαριέσαι.

»Ολα αυτά είναι δευτερεύοντα για τον πιο επικίνδυνο και ανεύθυνο πρωθυπουργό που γνώρισε η χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο στη σημερινή συνάντησή τους να αρνηθεί την υπογραφή του πρώτα για την κύρωση της χθεσινής απόφασης της Βουλής και ακολούθως για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταρτίζει η κυβέρνηση για την αλλαγή των κανόνων διενέργειας του δημοψηφίσματος.

30.000.000 ευρώ το κόστος δημοψηφίσματος

Το κόστος του δημοψηφίσματος αναμένεται να αγγίξει τα 30.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει με το δεδομένο ότι η αναλογία του κόστους του είναι στα δύο τρίτα των εθνικών εκλογών, όπως τουλάχιστον είχαν υπολογιστεί το 2011 με το νομοσχέδιο Καστανίδη για τα δημοψηφίσματα. Οι τελευταίες εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κόστισαν περίπου 45.000.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν έχει υπολογιστεί η αμοιβή των ενστόλων, ενώ εκτιμάται ότι -σε γενικές γραμμές- ο προϋπολογισμός των βουλευτικών εκλογών του 2015 κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με εκείνον των εκλογών του Μαΐου του 2012, μειωμένος περίπου κατά 10%. Η μείωση των εξόδων οφείλεται στο γεγονός ότι τα εκλογικά τμήματα ήταν λιγότερα και ως εκ τούτου ήταν μικρότερος και ο αριθμός των εκλογικών αντιπροσώπων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...