Η λιδοκαΐνη «ασπίδα» για το άσθμα

Ο συνδυασμός με την ουσία QX-314 μειώνει τη φλεγμονή των αεραγωγών

Στο μέλλον το αλλεργικό άσθμα πιθανώς να αντιμετωπίζεται με μια νέα γενιά φαρμάκων και με τελείως διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα έρευνα που πρώτη φορά θεραπεύει την αλλεργική αντίδραση στοχεύοντας στις απολήξεις των νεύρων στους πνεύμονες των ανθρώπων που υποφέρουν από οξύ και χρόνιο άσθμα. Το αποτέλεσμα είναι η άμεση υποχώρηση της φλεγμονής και των βρογχικών συσπάσεων.

Οι υπάρχουσες θεραπείες του άσθματος καταστέλλουν τη σηματοδότηση της φλεγμονής από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ή διαστέλλουν τους αεραγωγούς. Και οι δύο προσεγγίσεις όμως μπορούν να πάψουν να είναι αποτελεσματικές στον ασθενή με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με τη νέα θεραπευτική προσέγγιση της έρευνας.

Οι ερευνητές από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης και το Γυναικολογικό Νοσοκομείο Μπρίγκαμ χρησιμοποίησαν την ουσία QX-314 (συνδέεται με το τοπικό αναισθητικό λιδοκαΐνη), την οποία χορήγησαν στους αλγοϋποδοχείς, τους νευρώνες που βρίσκονται στους πνεύμονες και ενεργοποιούνται με την έλευση μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Αντίδραση

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Neuron», οι αλγοϋποδοχείς όχι μόνο ενεργοποιούνται με τη φλεγμονή, αλλά επιδεινώνουν την αλλεργική αντίδραση. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πως οι νευρώνες αυτοί δεν επηρεάζονται μόνο από το αλλεργικό άσθμα, αλλά παίζουν ρόλο στην εκδήλωσή του, καθώς συνδέονται με τον εγκέφαλο και είναι εκείνοι που πυροδοτούν την αντίδραση του βήχα όταν εντοπίσουν πιθανώς επιβλαβείς ουσίες, όπως σωματίδια σκόνης, χημικές ερεθιστικές ουσίες και αλλεργιογόνα. Με τη χορήγηση της θεραπευτικής ουσίας QX-314 σε πειραματόζωα μειώθηκαν η φλεγμονή των αεραγωγών και οι βρογχικοί σπασμοί που εμφανίζονται στη διάρκεια της αλλεργικής αντίδρασης.

Τώρα οι ερευνητές αναζητούν τον τρόπο χορήγησης της συγκεκριμένης ουσίας, καθώς, όπως λένε, και στο παρελθόν οι ασθενείς με άσθμα έχουν χρησιμοποιήσει τη λιδοκαΐνη για να θεραπεύσουν το άσθμα, όμως το πρόβλημα είναι πως επιδρά σε όλους τους νευρώνες (και όχι μόνο στους αλγοϋποδοχείς). Σύμφωνα με τον ερευνητή Κλίφορντ Γουλφ, τα αποτελέσματα της έρευνας τους ενθαρρύνουν να αρχίσουν ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης αντιαλλεργικών φαρμάκων.

ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΥΤΣΗ 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ