Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Θοδωρής Μαραντίνης: «Τον τελευταίο καιρό ήρθαν διάφορα στη ζωή μου, πέρασα ένα...

Ο Θοδωρής Μαραντίνης, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Happy...

Θέλεις μπουζούκια; Πάμε!

Ερωτευμένα ζευγάρια της showbiz νυχτοπερπάτησαν στην Αθήνα, με το...

Η ελληνική τηλεόραση δεν γλιτώνει από τον Aτζούν

Είδαν και απόειδαν στον Σκάι και ξανάπεσαν στην... ανάγκη...

Οι εποχές που ερήμωναν τα πάντα για την «Τόλμη και Γοητεία» ή...

Ποιος «ανάβει» πλέον το κουμπί της τηλεόρασης; Εντονος προβληματισμός...

Στις… κάλτσες! Ναι ή Οχι;

Οι πολίτες καλούνται στις κάλπες (στις… κάλτσες, όπως είχε πει ο Γιωργάκης) την Κυριακή 5 Ιουλίου για να πουν «ναι» ή «όχι» στην πρόταση των δανειστών, η οποία βέβαια δεν ισχύει πλέον.

Οι πολίτες καλούνται στην κάλπη την Κυριακή 5 Ιουλίου για να πουν «ναι» ή «όχι» στην πρόταση των δανειστών, η οποία βέβαια δεν ισχύει πλέον.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Επίσης ίδιες θα είναι οι εφορευτικές επιτροπές, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής και οι αναπληρωτές τους.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ανάλογη με αυτή των εκλογών. Θα στηθούν κάλπες και οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι με την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους θα προσέλθουν για να ψηφίσουν. Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας.

Τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, κατασκευάζονται από χαρτί λευκού χρώματος σε σχήμα ορθογώνιο και αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα. Παραπλεύρως οι απαντήσεις δηλώνουν τη βούληση των εκλογέων, όπως αυτές διατυπώνονται με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα.

Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης.

Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανέναν σταυρό λογίζονται ως λευκά. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στο μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων να είναι στο 40%, ενώ στο δεύτερο, το λεγόμενο «νομοθετικό», θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.

Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι

Επίσης θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικοί, ναυτικοί, άντρες φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατούμενοι στα καταστήματα κράτησης). Τέλος, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εκλογείς που είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής σε αυτούς μέχρι τις 30 Απριλίου του 2015.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής, ή το διαβατήριό τους, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια των οποίων η ισχύς έχει λήξει. Παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και στο δημοψήφισμα, σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου του 2015 και περιλήφθηκαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άντρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.029 άντρες και 5.082.965 γυναίκες.

Τουλάχιστον το 40%

Αρα, δεδομένου ότι με βάση τον νόμο 4023/2011 το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, τότε την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι.

Λόγω του ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου, οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ώστε την Κυριακή όλα να είναι στη θέση τους και ειδικότερα οι εκλογικοί σάκοι με τα περίπου 12 εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Τη μηχανογραφική επεξεργασία του αποτελέσματος θα αναλάβει η Singular Logic.

Με ανοιχτά διόδια και εκπτώσεις σε τρένα και ΚΤΕΛ

Χωρίς διόδια θα είναι το Σαββατοκύριακο οι διελεύσεις στους αυτοκινητοδρόμους, ενώ ελευθέρας θα έχουν τα οχήματα και στην Αττική οδό την Κυριακή προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους, λόγω του δημοψηφίσματος. Με έκπτωση 50% θα μετακινηθούν αντίστοιχα οι επιβάτες του σιδηροδρόμου. Επίσης στις δημόσιες σιδηροδρομικές μεταφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπεται έκπτωση 50% επί των κανονικών τιμών των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ή με επιστροφή στους επιβάτες που θα ταξιδέψουν σιδηροδρομικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Το κόστος

Στις ιδιωτικές αστικές και υπεραστικές οδικές συγκοινωνίες των ΚΤΕΛ θα ισχύσει έκπτωση 25% επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις πολιτών λόγω του δημοψηφίσματος.

Με αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση επιστρέφονται οι πινακίδες κυκλοφορίας και τα διπλώματα οδήγησης που αφαιρέθηκαν από την Τροχαία, ενώ επεκτείνεται το ωράριο των γραφείων έκδοσης αστυνομικών ταυτοτήτων, ώστε να μπορούν να εκδίδονται ακόμα και τη μέρα της ψηφοφορίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα.

Υπαρκτός ο κίνδυνος «κουρέματος» στις καταθέσεις

Μετά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, τις κλειστές τράπεζες, τις ουρές στα ΑΤΜ, το στράγγισμα της ρευστότητας, πλέον την ελληνική κοινωνία χτυπάει και ο εφιάλτης της Κύπρου για bail in (χρεοκοπία με ίδια μέσα) στις τράπεζες και «κούρεμα» στις καταθέσεις. Χωρίς την παραμικρή διάθεση κινδυνολογίας, καταγράφοντας παράλληλα τη σαφή δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, η «Espresso» μεταφέρει εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών που κάνουν λόγο για υπαρκτό ενδεχόμενο απωλειών.

Ανησυχία

Η Ελλάδα, όπως και όλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν υιοθετήσει οδηγία που προβλέπει ότι από το 2016 η διάσωση των τραπεζών γίνεται με ίδια μέσα (μετόχους, πιστωτές ή ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης αλλά και καταθέτες ως έσχατη λύση) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out). Εως τότε οι καταθέσεις έχουν την κάλυψη του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων για ποσά έως 100.000 ευρώ. Στην Ελλάδα όμως το ΤΕΚΕ έχει το πολύ 1,8-2 δισ. ευρώ διαθέσιμα, ενώ χάθηκαν και τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ που υπήρχαν για τον σκοπό της ανακεφαλαιοποίησης.

Αν η Ελλάδα πάει σε ρήξη με την Ε.Ε. ή αποφασίσει η ΕΚΤ να αποσύρει τη ρευστότητα του ELA, τότε οι τράπεζες ουσιαστικά χρεοκοπούν, άρα θα χρειαστούν και οι καταθέσεις, μάλιστα και κάτω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν, καθώς θα απαιτηθούν κάμποσα δισ.

Σημειώνεται ότι αν χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, τότε οι μετοχές τους επί τη ουσίας περνούν στα χέρια του ESM (δηλαδή στα χέρια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης).

Γιατί όμως θα χάσουν τα κεφάλαιά τους οι τράπεζες; Αν πάμε σε μοιραίες καταστάσεις, η ΕΚΤ αναμένεται να καταστήσει απαιτητά τα συνολικά 125 δισ. ευρώ (89 δισ. ευρώ μέσω ELA συν 36 δισ. ευρώ με απευθείας δανεισμό) και αυτές θα αδυνατούν να το πράξουν. Μετά τις αθρόες εκροές καταθέσεων του τελευταίου εξαμήνου, ύψους 40 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έφτασαν να έχουν καταθέσεις της τάξεως των 120 δισ. ευρώ. Πρόβλημα θα προκύψει ακόμη και αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε «κούρεμα» των εγγυήσεων, καθώς το απόθεμα ρευστότητας θα αρχίσει να εξαφανίζεται. Θεωρητικά, με «κούρεμα» κινδυνεύουν οι καταθέσεις και στο «ναι», καθώς το κλείσιμο των τραπεζών δημιουργεί αλυσιδωτές επιδράσεις στο σύστημα και στην οικονομία, ιδίως όσο τραβάει η κατάσταση σε μάκρος, με νέες επισφάλειες και τρύπες, άρα και πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες…

«Κούρεμα»;

Γενικότερα, σε αντίθεση με αυτό που επικράτησε στην Κύπρο («κουρεύτηκαν» καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ), υπάρχει η ανησυχία το σενάριο για την Ελλάδα να είναι χειρότερο. Καθώς οι καταθέσεις με 100.000 ευρώ και άνω αντιστοιχούν σε λιγότερο του 1% του συνόλου, ενδέχεται να υποστούν «κούρεμα» λογαριασμοί 50.000, 30.000 ή 20.000 ευρώ, πιθανότατα όχι οριζόντια, αλλά με διαβαθμίσεις. Αν μάλιστα το «κούρεμα» στις καταθέσεις πάρει χαρακτήρα έκτακτης «φορολόγησης», τότε θα πρέπει να αναμένεται να ισχύσει ακόμη και από το πρώτο ευρώ.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Παγιδευμένοι»: Αυτό είναι το νέο πρόσωπο που εισβάλλει στη σειρά και φέρνει αναταραχές

Ένα νέο πρόσωπο εισβάλλει στη σειρά «Παγιδευμένοι» και φέρνει...

Ματσούκα – Κόκκαλης: Νέες φωτογραφίες από το γάμο τους

Κόντρα στις πληροφορίες που ήθελαν τον γάμο τους να...

Cine Δέσποινα: Επιστολές… αγάπης και φωτογραφίες των σταρ της εποχής με την «κυρα-Γιώργαινα»

Εχοντας περάσει έξι ημέρες από την ταφή της Δέσποινας...

Εξιτήριο από το μαιευτήριο για τη σύζυγο και το γιο γνωστού κυρίου της σόουμπιζ!

Εξιτήριο πήρε από το μαιευτήριο η σύζυγος και ο...

«Ο Ηλίας Ψινάκης έκανε την ανάγκη του μπροστά σε όλους στα διαλείμματα της εκπομπής…»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Ανδρέας Μικρούτσικος κατά τη διάρκεια...

Παντρεύεται ο Φίλιππος Πλιάτσικας – Η αναγγελία του γάμου του

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα ντυθεί γαμπρός δεύτερη φορά στα...

Χώρισαν ένα μήνα μετά τον ερχομό της κόρης τους λόγω απιστίας

Ένα μήνα μετά τον ερχομό του παιδιού του γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ χώρισε. Η είδηση του χωρισμού «έσκασε» σαν «βόμβα» καθώς κανείς δεν περίμενε το ζευγάρι που έδειχνε ερωτευμένο και ευτυχισμένο με το μωράκι του θα τραβούσε χωριστούς δρόμου