Πρωτεΐνη «κλειδί» για την άνοια

Η Β2Μ ευθύνεται για τη μείωση της γνωστικής ικανότητας

Η Β2Μ ευθύνεται για τη μείωση της γνωστικής ικανότητας

Μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη που έκαναν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπευτικές μεθόδους κατά της άνοιας.
Ο δρ Σαούλ Βιλέντα και η ομάδα του ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που την ονόμασαν B2M, η οποία φαίνεται πως ευθύνεται για τη μείωση της γνωστικής ικανότητας και την απώλεια της μνήμης. Η πρωτεΐνη B2M, που καθώς γερνάμε συσσωρεύεται στο αίμα και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, συμβάλλει, όπως όλα δείχνουν, στην εμφάνιση άνοιας. Στα εργαστηριακά πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε πως η αναστολή της B2M αύξησε τη ικανότητα μάθησης και τη μνήμη τους, ενώ τα τρωκτικά που είχαν μεταλλαχθεί γενετικά, ώστε να μην έχουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, δεν εμφάνισαν κανένα από τα συμπτώματα άνοιας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψή τους, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να αναστρέψουν τις γνωστικές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τη γήρανση. Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση του οργανισμού των ηλικιωμένων με τη χρησιμοποίηση αίματος από δότες νεαρής ηλικίας. Ο δρ Βιλέντα σε προγενέστερη μελέτη του διαπίστωσε ότι οι ενέσεις με αίμα νεαρών ποντικών ενίσχυσε την ικανότητα μάθησης και τη μνήμη σε ηλικιωμένα τρωκτικά.

Η αναστολή της

Ο δεύτερος τρόπος, που προκύπτει από την πρόσφατη μελέτη, αφορά τη στόχευση και την αναστολή της πρωτεΐνης B2M που σχετίζεται με τη γήρανση του εγκεφάλου. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι οι ενέσεις με τη Β2M έβλαψαν την ικανότητα μάθησης, μνήμης και ανάπτυξης των νευρώνων των πειραματόζωων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρα Βιλέντα, διαπιστώθηκε πως «τα αποτελέσματα ήταν αναστρέψιμα με τη διακοπή των ενέσεων». Συνεπώς, το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι η αναζήτηση φαρμάκου για την καταπολέμηση της άνοιας, βασιζόμενοι στις ιδιότητες της πρωτεΐνης B2M. Οπως αναφέρουν στόχος είναι η δημιουργία νέας χημικής ουσίας η οποία θα έχει την ικανότητα είτε να μπλοκάρει την λειτουργία της πρωτεΐνης B2M, είτε να βοηθάει στην αφαίρεσή της από το ανθρώπινο αίμα, έτσι ώστε να αναστραφεί η διαδικασία απώλειας της μνήμης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ