Γιατί οι τράπεζες μπορεί να γίνουν δύο!

Σενάρια (στις Βρυξέλλες) συγχωνεύσεων μεταξύ των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha και Eurobank

Η οριακή κατάσταση ρευστότητας αλλά και το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου, ακόμα κι αν επικρατήσει το καλό σενάριο της μη κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, έχει επαναφέρει το θέμα της περαιτέρω συγκέντρωσης στον κλάδο. Με απλά λόγια, κυρίως στις Βρυξέλλες επεξεργάζονται ήδη σενάρια συγχωνεύσεων μεταξύ των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Και δεν βάλαμε τα ονόματα με τυχαία σειρά, καθώς ένα από τα σχέδια θέλει τη συνένωση Εθνικής – Πειραιώς και Alpha – Eurobank, δηλαδή από τέσσερις να μείνουν δύο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, σημείωνε ότι κάποιες μεγάλες ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν και να εξαγοραστούν από μεγαλύτερες, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κλάδου. Σενάριο που βλέπουν η Κομισιόν και ο μηχανισμός ESM, αυτός στον οποίο έστειλε αίτημα χρηματοδοτικής βοήθειας η κυβέρνηση, να ισχύει ακόμα κι αν αποδεσμευτούν φρέσκα κεφάλαια για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ορισμένες τράπεζες «λαβώθηκαν» από το πολιτικό και οικονομικό χάος.

Κατά κάποιες πηγές, οι τράπεζες πέραν της ρευστότητας της ΕΚΤ θα χρειαστούν και 7 έως 10 δισ. ευρώ συνολικά νέα κεφάλαια, λόγω και της εκτίναξης των κόκκινων δανείων ή της ζημίας που έχει γίνει στην οικονομία τελευταία, ενώ κάποιοι ανεβάζουν τον λογαριασμό υψηλότερα. Ποιος θα καλύψει τα νέα κεφάλαια; Είναι αδύνατον να τα καλύψουν ιδιώτες μέτοχοι και προφανώς θα απαιτηθεί η συνδρομή του ESM, δηλαδή μέσω ενός δανείου που θα αφορά τις τράπεζες και θα ενταχθεί στην τελική συμφωνία Ελλάδας και δανειστών, σενάριο που δεν αποκλείει την εμπλοκή και των… καταθετών.

Πάντως υπάρχουν ενστάσεις από κάποιες πλευρές, κυρίως εντός Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις, γιατί -μεταξύ άλλων- θα χαθούν θέσεις εργασίας. Μήπως όμως ο πόνος τους δεν είναι το να μη χάσουν τη θέση τους οι εργαζόμενοι (κάτι που ουδείς θέλει!), αλλά να μη χάσουν τις μετοχές, τα χρήματα και τα προνόμιά τους κάποιοι μεγαλομέτοχοι;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ