Ακτινογραφία ασβεστίου για την καρδιά

Προβλέπει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο μέσα στα επόμενα 15 χρόνια

Μια απλή καρδιακή εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να προβλέψει αν κάποιος κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Εμορι, στην Ατλάντα των ΗΠΑ, οι οποίοι συγκέντρωσαν και μελέτησαν τα ιατρικά δεδομένα 10.000 περίπου ασθενών. Οι γιατροί ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων CAC (Coronary Artery Calcification), ειδικής ακτινογραφίας που ανιχνεύει ίχνη ασβεστίου στα τοιχώματα της στεφανιαίας αρτηρίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιστήμονες πρόβλεψαν με 86% επιτυχία ποιοι ασθενείς από όσους εξετάστηκαν κινδύνευαν με πρόωρο θάνατο (παρόλο που κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν εμφάνιζαν συμπτώματα στεφανιαίας νόσο)-, παρατηρώντας μόνο αν υπήρχαν ίχνη ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας.

Οπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Λέσλι Σο: «Τα ευρήματα της έρευνας μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της εξέτασης για το ασβέστιο της στεφανιαίας αρτηρίας και τον ρόλο που παίζει στην πρόβλεψη της θνησιμότητας. Με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς θα γνωρίζουν το πρόβλημα και θα μπορούν από πολύ νωρίς να υιοθετούν πιο υγιείς συνήθειες, ώστε να ζουν περισσότερο».

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 7.500.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη στεφανιαία νόσο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, εκτός από τον πόνο στο στήθος, είναι οι καρδιακές προσβολές και η καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Στο μεταξύ, άλλη μελέτη του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός καρδιοπάθειας και διαβήτη μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής ακόμα και κατά 15 χρόνια στις ηλικίες άνω των 60 ετών, ενώ στις μικρότερες η εικόνα είναι πιο άσχημη. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 40 ετών οι άνδρες με διαβήτη και καρδιαγγειακό πρόβλημα έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής μειωμένο κατά 23 χρόνια, ενώ οι γυναίκες κατά 20 χρόνια. Σύμφωνα με παγκόσμια στατιστικά στοιχεία, ένας άνθρωπος στους 100 πάσχει ταυτόχρονα από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ