Χρωματιστά «κλουβιά» για τους μετανάστες

Τα νεόκτιστα «χωριά» από κοντέινερ στο Βερολίνο για τους πρόσφυγες

Μικρά πολύχρωμα κοντέινερ, τοποθετημένα το ένα πάνω από το άλλο στην περιοχή Τσέλεντορφ του Βερολίνου αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα «γειτονιά» μεταναστών και αιτούντων άσυλο, οι οποίοι καταφθάνουν κατά εκατοντάδες στη γερμανική πρωτεύουσα

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Ο χρωματιστός καταυλισμός από «κλουβιά», που βρίσκεται σε φάση ανέγερσης αυτές τις μέρες, είναι ο έκτος που δημιουργείται στο Βερολίνο, καθώς η χώρα πασχίζει να στεγάσει τους νεοαφιχθέντες κατοίκους της. Πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να συρρέουν μαζικά στη Γερμανία και πολλές τοπικές κοινωνίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές και στις κοινωνικές πιέσεις που προκαλεί το φαινόμενο.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Τον Ιούνιο καταγράφηκαν συνολικά 2.830 αιτούντες άσυλο στο Βερολίνο, 1.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Μάιο και τριπλάσιοι συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2014. Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν καταφτάσει στη f45t54 2γερμανική πρωτεύουσα περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο. Περίπου 10.000 πρόσφυγες ζουν σε κατοικίες και 1.500 σε ξενοδοχεία, ενώ στα έξι χωριά από κοντέινερ υπάρχει χώρος για άλλα 2.000 άτομα.

Πρόβλημα στέγασης

Μετά το πρόβλημα της στέγασης όμως, το οποίο δείχνει να είναι αντιμετωπίσιμο από τις γερμανικές Αρχές, σειρά έχει η απορρόφηση των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Και εκεί όμως υπάρχει σύστημα. Το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο δημιούργησε ένα πρόγραμμα το οποίο αναλύει τα στοιχεία που λαμβάνει από τα έξι κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στο Βερολίνο, ώστε να τους προωθήσει σε θέσεις οι οποίες αδειάζουν. Το διάστημα των τριών μηνών που δικαιούνται να μην εργάζονται πολλοί από τους μετανάστες το χρησιμοποιούν για τη βελτίωση των επαγγελματικών τους προσόντων, μέσω σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης και αναγνώρισης τυχόν πτυχίων τους.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην όλη διαδικασία υποδοχής και αφομοίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα αποτελεί ο παράγοντας της υγείας. Ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης, γεγονός που έχει θορυβήσει τις Αρχές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ