Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Μέτρα-δηλητήριο για τις συντάξεις και τα βασικά προϊόντα διατροφής

Φορο-λογαριασμός 3,2 δισ. ευρώ τον χρόνο! Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση

Μέτρα που προσεγγίζουν σε απόδοση τα 3,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση με τη μορφή του κατεπείγοντος. Απ’ όλα έχει ο λογαριασμός.

Αύξηση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων αλλά και προκαταβολής φόρου, έμμεσες περικοπές συντάξεων μέσω εισφορών και άμεση ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «η λίστα τρόμου» που ήρθε από τις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται στο 6% από 6,5% που είναι σήμερα και θα υπάγονται σε αυτόν φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων. Μετατάσσονται από το 6,5% στο 13% τα ξενοδοχεία (από Οκτώβριο).

Στον συντελεστή 13% θα υπάγονται τα βασικά τρόφιμα (γάλα, τυριά, ζάχαρη, λάδι, κρέας, ψάρια, παιδικές τροφές, τσάι, χαμομήλι κ.λπ.), προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, νερό ύδρευσης (όχι η αποχέτευση), εμφιαλωμένα νερά. Τυποποιημένα τρόφιμα που δεν θεωρούνται βασικά μετατάσσονται στο 23% (π.χ. ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, αλλαντικά, καφές, φρυγανιές, βούτυρο), όπως και η εστίαση, καθώς και όλα τα εισιτήρια μεταφοράς (αστικά, ακτοπλοϊκά, αεροπορικά ταξί).

Περιλαμβάνει επίσης αύξηση της φορολογίας από το 26% στο 29% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ στις ανώνυμες εταιρίες και εν γένει τα νομικά πρόσωπα, όχι όμως για τις μικρομεσαίες, τις ατομικές και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% για τις ανώνυμες επιχειρήσεις, ενώ για τις «μικρές» αυξάνεται αρχικά από το 55% στο 75%.

Επιπρόσθετα, η εισφορά αλληλεγγύης αυξάνεται αναδρομικά για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω σε 2% (έως 50.000 ευρώ), σε 4% από 50.001 έως 100.000 ευρώ, σε 6% από 100.001 ευρώ έως 500.000 ευρώ και 8% σε υψηλότερα εισοδήματα. Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής από 5 μέτρα και πάνω με συντελεστή 13%, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για οχήματα άνω των 2.500 κυβικών αυξάνεται από το 10% στο 13%. Οσον αφορά τα νησιά, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές καταργούνται από την 1η Οκτωβρίου 2015 για τα ανεπτυγμένα τουριστικά και από την 1η Ιουνίου 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά.

Αυξάνεται ο συντελεστής του φόρου ασφαλίστρων στο 25% για τον κλάδο πυρός και στο 15% για τον κλάδο αυτοκινήτων.

Το Ασφαλιστικό

Στο νομοσχέδιο, που τελικά κατατέθηκε χωρίς τις διατάξεις για τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (ίσως επειδή απαιτείται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο), προβλέπεται η συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων αλλά και των τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ από 01.01.2015.

Από 01.01.2016 οι εγγυημένες σε μηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές (κρατική επιχορήγηση) προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης διατηρούνται σε ονομαστικούς όρους έως το έτος 2021 στα επίπεδα του 2015.

Επίσης, από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και από την ανωτέρω ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις.

Οσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα λάβουν σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισής τους και μόλις συμπληρώσουν τα 67, θα λάβουν και το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...