«Ανοιχτές» οι τράπεζες μόνο για… πληρωμές

Στο γκισέ για ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες δόσεις, δάνεια, πληρωμές στο Δημόσιο, προς ΔΕΚΟ κ.λπ.

Κλειστές θα παραμείνουν και σήμερα Πέμπτη οι τράπεζες, αν και αυτή τη φορά διευρύνθηκε ο αριθμός των εργασιών που μπορούν να γίνουν στο γκισέ. Ειδικότερα λοιπόν στα υποκαταστήματα των τραπεζών που λειτουργούν μπορούν να πραγματοποιούνται -μεταξύ άλλων- και οι εξής πράξεις:

α) Η καταβολή ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στους συνταξιούχους, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί.

β) Οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων από τη χρήση πιστωτικής κάρτας και από κάθε είδους δάνειο, όπως και πληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο, προς τις ΔΕΚΟ, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με κατάθεση μετρητών ή με εντολή μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.

γ) Η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλον αντίστοιχο λογαριασμό που τηρείται όμως στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες εργασίες θα παρέχονται και μετά τη 16η Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως και δεδομένου ότι τα capital controls θα μας συνοδεύουν για κάμποσο χρονικό διάστημα, τα βασικά ερωτήματα είναι πότε θα ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες με πιο διευρυμένες εργασίες και τι θα γίνει με το πλαφόν στις αναλήψεις, καθώς συνολικά η ρευστότητα εκτιμάται σε λιγότερα από 300.000.000 ευρώ. Τα… βλέμματα, εκτός από την Αθήνα, είναι στραμμένα και στη Φρανκφούρτη όπου ξεκίνησε η διήμερη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα και την Ελλάδα, με την ΕΚΤ να γνωρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υπό κατάρρευση.

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ελπίζει σε εκ νέου παροχή ρευστότητας μέσω ELA, πάντα υπό προϋποθέσεις και αφού η Βουλή έχει στείλει ανάλογο σήμα. Πάντως, σε γενικές γραμμές, για να ανοίξουν και πάλι πρέπει να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία άμεσα, η ΕΚΤ να χορηγήσει ELA κάμποσων δισ. ευρώ και να ολοκληρωθεί η φάση της προκαταβολής των 10 δισ. ευρώ σε κεφάλαιο από τον ESM. Τότε προφανώς θα είναι πιο καλές οι προϋποθέσεις για άνοιγμα των υποκαταστημάτων, αλλά θα χρειαστεί χρόνος, ενώ σταδιακά ίσως αυξάνεται το όριο στις αναλήψεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ