Πάγος σε απόλυτο σκοτάδι

Το διαστημόπλοιο «New Horizons» κοντά στον Πλούτωνα που έχει καλοκαίρι κάθε 100 χρόνια

Κρύο, αέρας, «πανσέληνος» μία φορά την εβδομάδα, καλοκαίρι μία φορά στα 100 χρόνια και το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους που έχετε ακούσει ποτέ.

Οι συνθήκες ζωής στον Πλούτωνα σίγουρα δεν φαντάζουν πολύ δελεαστικές, εντούτοις η NASA καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προσέγγισης του άγνωστου αυτού πλανήτη. Το διαστημόπλοιο «New Horizons», που ξεκίνησε την αποστολή του στις αρχές του 2006, έγραψε ιστορία αφού κατάφερε να προσεγγίσει τον Πλούτωνα διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Αν ζούσε κανείς αυτή τη στιγμή στον Πλούτωνα επομένως, θα χρειαζόταν περίπου 4,5 ώρες για να επικοινωνήσει με τους συγγενείς του στη Γη, αφού τόση είναι η ώρα -λόγω της απόστασης- που χρειάζεται για να φτάσει στον πλανήτη μας κάθε μήνυμα που φεύγει από εκεί. Ωστόσο η διάρκεια αυτή υπόκειται σε σημαντικές διαφοροποιήσεις κατά το πλουτώνιο έτος που αντιστοιχεί σε 248 γήινα έτη.

Ελλειπτική τροχιά

Αναλόγως με τη θέση του Πλούτωνα στην ελλειπτική τροχιά που διανύει, σχηματίζονται και οι διάφορες εποχές, οι οποίες ωστόσο δεν χαρακτηρίζονται από σημαντικές αλλαγές θερμοκρασίας, αφού τα καλοκαίρια ο υδράργυρος δείχνει -223 και τους χειμώνες -233 βαθμούς Κελσίου. Στον Πλούτωνα επικρατεί σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, με μόνη εξαίρεση το φως του φεγγαριού του, του Χάροντα, ο οποίος στέκει πάντα ακίνητος στον ουρανό. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε έξι ημέρες μπορεί να δει κανείς όλες τις φάσεις του, από τη «νέα σελήνη» έως την «πανσέληνο».

Η ζυγαριά, δε, δεν θα είναι ποτέ κάτι που θα προκαλεί στρες σε αυτόν τον πλανήτη όπου η βαρύτητα αντιστοιχεί μόλις στο ένα δέκατο πέμπτο της βαρύτητας στη Γη. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος ζυγίζει 68 κιλά στη Γη, εκεί θα ζυγίζει μόλις 4,5!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ