Κολλύριο για νευρολογικές παθήσεις

Νέες προοπτικές για μη επεμβατική θεραπεία χωρίς παρενέργειες

Νέες προοπτικές για μη επεμβατική θεραπεία χωρίς παρενέργειες

Κολλύριο που παρασκεύασαν Ιταλοί ερευνητές ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη μη επεμβατικών θεραπειών, οι οποίες δεν θα προκαλούν πόνο, ούτε θα έχουν παρενέργειες, με στόχο την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Οι δοκιμές που έκαναν οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Κυτταρικής Βιολογίας και Νευροβιολογίας (Ibcn) της Ρώμης και το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας (CNR) πάνω σε πειραματόζωα έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το κολλύριο βοήθησε τον εγκέφαλό τους να παραμείνει υγιής αντιμετωπίζοντας την εξάπλωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως για παράδειγμα η διαβητική εγκεφαλοπάθεια, η χρόνια φλεγμονή ή εκείνες που προκαλούνται από χημικούς παράγοντες.

Οι οφθαλμικές σταγόνες περιέχουν τον νευρικό αυξητικό παράγοντα NFG, ο οποίος αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός ενάντια στις βλάβες που προκαλούνται στα νευρικά κύτταρα, καθώς προκαλεί την ανάπτυξη νέων, υγειών τέτοιων κυττάρων. Συγκεκριμένα, ο NFG επιδρά στους προδρόμους των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο δίνοντάς τους το ερέθισμα για να εξελιχθούν σε νέους, ώριμους νευρώνες. «Ο ενδογενής παράγοντας (NFG) που ευθύνεται για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των νευρικών κυττάρων εντοπίστηκε πρώτη φορά από τον νομπελίστα Ρίτα Λεβί Μονταλτσίνι και είναι ευρέως γνωστός για τις νευροπροστατευτικές και αναγεννητικές ιδιότητές του» εξηγεί η Πάολα Τιράσα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας της Ιταλίας κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα φάρμακο με βάση τον νευρικό αυξητικό παράγοντα NFG, το οποίο να μπορεί να χορηγηθεί με τη μορφή σταγόνων για τα μάτια. Αυτό κατέστη δυνατόν γιατί το φάρμακο μπορούσε να διασχίζει το φυσικό «φράγμα» αίματος – αμφιβληστροειδούς. Ακολούθως εισερχόταν σε προεπιλεγμένα από τους ερευνητές τμήματα του εγκεφάλου, όπου προκαλούσε τη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων. Αυτά στη συνέχεια αντικαθιστούσαν τα νευρικά κύτταρα που είχαν υποστεί βλάβες εξαιτίας της νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

«Παρατηρήσαμε ότι το κολλύριο NFG δρα κατευθείαν πάνω σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Πρόκειται για την υποκοιλιακή ζώνη των πλάγιων κοιλιών, η οποία θεωρείται η πιο πλούσια πηγή των πρόδρομων νευρικών κυττάρων στα θηλαστικά» καταλήγει η Πάολα Τιράσα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ