Επικίνδυνο το καθισιό για τις γυναίκες!

Οι επιστήμονες το συνδέουν με εκδήλωση διάφορων ειδών καρκίνου

Η έλλειψη σωματικής άσκησης θεωρείται εδώ και χρόνια παράγοντας κινδύνου για τη υγεία. Τώρα όμως επιστήμονες συνδέουν την καθιστική ζωή με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διάφορων ειδών καρκίνου – ειδικά στις γυναίκες.

Ερευνητές του American Cancer Society διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που επιλέγουν να κάθονται στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση στον ελεύθερο χρόνο τους έχουν 10% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στήθους, των ωοθηκών και του μυελού των οστών.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε ύστερα από παρακολούθηση 146.000 ανθρώπων, 69.260 ανδρών και 77.462 γυναικών, από το 1992 έως το 2009. Κατά τη χρονική αυτή περίοδο 18.555 άντρες και 12.236 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν, το καθισιό αποτέλεσε επιβαρυντικό παράγοντα μόνο για το ένα φύλο. «Η αυξημένη διάρκεια καθισιού στον ελεύθερο χρόνο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στις γυναίκες και συγκεκριμένα πολλαπλούν μυελώματος, καρκίνου του στήθους και των ωοθηκών. Η διάρκεια του καθισιού στους άνδρες δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου» καταλήγουν.

Ερευνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα του πανεπιστημίου Regensburg, στη Γερμανία, είχε ανακαλύψει ότι η καθιστική ζωή συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου και των πνευμόνων. Οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει πως για κάθε δύο ώρες αύξησης του χρόνου που περνάει κανείς καθιστός την ημέρα αντιστοιχούσε 8% αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου στο κόλον και 10% αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου στο ενδομήτριο.

Ομως, η παλαιότερη έρευνα δεν είχε διαπιστώσει σχέση ανάμεσα στο καθισιό και στον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών. Οι Γερμανοί επιστήμονες ωστόσο είχαν αποδώσει το φαινόμενο στο γεγονός ότι το καθισιό συνδέεται συχνά με την παρακολούθηση τηλεόρασης και κατ’ επέκταση με την κατανάλωση junk food και αναψυκτικών.

Την ίδια στιγμή, πανευρωπαϊκή έρευνα του βρετανικού Center for Economics and Business Research αναφέρει ότι η καθιστική ζωή προκαλεί 500.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ