Μίνι 3D καρδιά από βλαστοκύτταρα

Ανοιξε ο δρόμος για την ανάπτυξη και άλλων ανθρώπινων οργάνων στο εργαστήριο

Μικροσκοπικές, τρισδιάστατες, άκρως λειτουργικές καρδιές κατάφεραν να δημιουργήσουν πρώτη φορά επιστήμονες με την αποκλειστική χρήση βλαστοκυττάρων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη και άλλων ανθρώπινων οργάνων στο εργαστήριο.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Οι καρδιές που ανέπτυξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας σε συνεργασία με ερευνητές των Gladstone Institutes είναι τόσο μικρές που διακρίνονται μετά δυσκολίας με γυμνό μάτι, ωστόσο έχουν κοιλίες και κανονικό παλμό.

Οι επιστήμονες μιμήθηκαν τον σχηματισμό ανθρώπινου ιστού επαναπρογραμματίζοντας ενήλικα δερματικά κύτταρα σε εμβρυϊκά. Υστερα από δύο εβδομάδες οι ειδικοί βοήθησαν τα κύτταρα να αποκτήσουν τη σωστή μορφή αλλάζοντας το σχήμα τους. Αρχικά δημιουργήθηκαν τα κύτταρα που δίνουν παλμό στην καρδιά, μετέπειτα εκείνα που συνδέουν την καρδιά και στο τελευταίο στάδιο εκείνα που απαρτίζουν τις κοιλίες.

«Το μοντέλο μας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία καρδιάς που θα βασίζεται σε ανεξάρτητο οργανισμό κυττάρων, χωρίς κανένα τρισδιάστατο υποστηρικτικό υλικό» εξηγεί ο καθηγητής Ζεν Μα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στην επιθεώρηση «New Scientist», στην οποία δημοσιεύτηκε η έρευνα.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη δημιουργία καρδιάς σε πλήρη κλίμακα, καθώς επίσης και για τη δημιουργία άλλων οργάνων του σώματος. Μέχρι σήμερα είχε καταστεί ανέφικτη η ανάπτυξη βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο σε λειτουργικά όργανα χωρίς λάθη, όμως η νέα μέθοδος ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν στα επιθυμητά κύτταρα.

Γενετικές ανωμαλίες

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η χρήση των μικροσκοπικών καρδιών για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας των μεγαλύτερων ανθρώπινων οργάνων. Επιπλέον θα βοηθήσουν τους ειδικούς να δοκιμάσουν φάρμακα που είναι πιθανόν να προκαλούν καρδιακές γενετικές ανωμαλίες και να απαγορεύσουν τη χρήση όσων αποδειχτούν βλαβερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί ευελπιστούν ακόμα να μάθουν περισσότερα για τον σχηματισμό της καρδιάς στα έμβρυα, ώστε να ανιχνεύονται από το εμβρυικό στάδιο τυχόν γενετικές ανωμαλίες της καρδιάς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ