Το GPS για τις βλάβες στον νωτιαίο μυελό

Αμερικανοί μελετούν τα ηλεκτρικά σήματα που καλούν στο σημείο επουλωτικά κύτταρα

Αμερικανοί μελετούν τα ηλεκτρικά σήματα που καλούν στο σημείο επουλωτικά κύτταρα

Τα ηλεκτρικά σήματα στον ρόλο του «συντονιστή» των επουλωτικών κυττάρων του οργανισμού, που μπορούν να αποκαταστήσουν βλάβες στον νωτιαίο μυελό, δοκιμάζουν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι αυτά λειτουργούν ως ένα αποτελεσματικό GPS για το ανοσοποιητικό. Τα πρώτα συμπεράσματα της ομάδας του δρος Λι Γιάο στο Πανεπιστήμιο της Wichita είναι ενθαρρυντικά και φιλοδοξούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση των συχνά καθηλωτικών βλαβών του νωτιαίου μυελού.

Οταν στο κεντρικό νευρικό σύστημα σημειώνεται κάποια βλάβη, οι ιστοί που περιβάλλουν το σημείο του τραυματισμού μπορεί να πεθάνουν. Ο οργανισμός ωστόσο ενεργοποιεί έναν μηχανισμό άμυνας που έχει στόχο την ανάπλαση και την αποστολή στο σημείο υποστηρικτικών κυττάρων, γνωστών με την ονομασία «κύτταρα Schwann». Αυτά τα κύτταρα, όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, βοηθούν τη διαδικασία της μυελίνωσης, δηλαδή της επικάλυψης των νευρικών αξόνων στο σημείο των βλαβών, αποκαθιστώντας έτσι μέρος της λειτουργίας του νωτιαίου μυελού.

Η θεραπεία

Η ομάδα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Wichita μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο ηλεκτρικά σήματα θα μπορούσαν να στοχεύσουν αυτά τα κύτταρα απευθείας στο σημείο του τραύματος, φιλοδοξώντας ότι έτσι θα δημιουργήσουν πεδίο λαμπρό στη χρήση του ηλεκτρισμού για τη θεραπεία των νευρικών τραυματισμών. Μέχρι στιγμής τα πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει ότι η ακρίβεια με την οποία γίνεται η «μετανάστευση» των επουλωτικών κυττάρων στον τραυματισμό αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ισχύος του ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργείται στο σημείο του τραύματος. Ωστόσο το ηλεκτρικό πεδίο δεν φαίνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να αλλάζει την ταχύτητα με την οποία φτάνουν στο σημείο τα κύτταρα Schwann.

«Τα ηλεκτρικά σήματα είναι μια κάπως παραμελημένη προσέγγιση, η οποία μπορεί να μας δώσει σημαντική βιολογική λειτουργία στην κατεύθυνση της νευρικής ανάπλασης» σχολιάζει ο δρ Λι Γιάο και προσθέτει: «Η ερευνητική δουλειά μας έχει αντίκτυπο στην αποκατάσταση του κεντρικού νευρικού συστήματος και η εφαρμογή ενός ηλεκτρικού πεδίου μπορεί να βοηθάει σε αυτήν την κατεύθυνση».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ