Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Εξωγήινο «Εβερεστ»

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στο σύστημα του Πλούτωνα οροσειρά που αποτελείται από παγωμένο νερό

Εκπληκτικές είναι οι εικόνες και οι ανακαλύψεις που πραγματοποιεί το διαστημικό σκάφος «New Horizons», το οποίο βρίσκεται στο σύστημα του Πλούτωνα εξερευνώντας τον μακρινό, παγωμένο κόσμο και τα φεγγάρια του.

Οι πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έχουν κυριολεκτικά «τρελάνει» τους επιστήμονες είναι δύο μεγάλα όρη, ένα στον Πλούτωνα και ένα στον δορυφόρο Χάροντα. Αρχικά το «New Horizons» συνέλεξε στοιχεία που δείχνουν ότι η επιφάνεια του Πλούτωνα αποτελείται κατά 98% από πάγο αζώτου, κατεψυγμένου σε θερμοκρασία γύρω στους -230 βαθμούς Κελσίου. Το «κοκτέιλ» συμπληρώνεται από ίχνη παγωμένου μονοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου. Κοντά στην ισημερινό του Πλούτωνα το σκάφος εντόπισε παγόβουνα! Πρόκειται για οροσειρά που αποτελείται από παγωμένο νερό. Τα όρη αυτά έχουν ύψος 3.500 μέτρων και οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι από την ύπαρξή τους.

Προτού προλάβουν να συνέλθουν από το… σοκ, τα μέλη της αποστολής βρέθηκαν μπροστά σε μια ακόμη ανακάλυψη, αφού το «New Horizons» εντόπισε στον Χάροντα το πιο παράξενο ίσως βουνό στο ηλιακό μας σύστημα! Πρόκειται για ένα όρος που, όπως φαίνεται, βρίσκεται μέσα σε κάποιου είδους τάφρο, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι το πρώτο συμπιέζεται, συρρικνώνεται και «λιώνει»! Οι επιστήμονες περιμένουν νέα δεδομένα από το «New Horizons», που ίσως απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, αν και πιθανώς οι καινούργιες πληροφορίες να φέρουν στο προσκήνιο νέα μυστήρια από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

«Οι ανταγωνιστές»

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε εξωγήινα όρη. Σε όλους τους πλανήτες, τους δορυφόρους αλλά και στους μεγάλους αστεροειδείς έχουν εντοπιστεί γιγάντια όρη. Το μεγαλύτερο όρος του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται στον Αρη και έλαβε την ονομασία Ολυμπος. Πρόκειται για ανενεργό ηφαίστειο, το ύψος του οποίου αγγίζει τα 25 χλμ. και η διάμετρός του τα 600 χλμ.! Το δεύτερο μεγαλύτερο όρος στο ηλιακό μας σύστημα δεν βρίσκεται σε κάποιο πλανήτη ή δορυφόρο, αλλά σε ένα γιγάντιο αστεροειδή, την Εστία.

Εχει διάμετρο 530 χλμ., μέγεθος που την κατατάσσει στην κατηγορία των πρωτοπλανητών, οι οποίοι αποτελούν τα απομεινάρια των συγκρούσεων μεταξύ μικρών σε μέγεθος πλανητών. Διαχρονικά η Εστία αποτελεί πόλο έλξης μετεωριτών και μικρών διαστημικών βράχων, οι οποίοι πέφτουν επάνω της δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο γεωλογικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τρόπος δημιουργίας της Εστίας και ο σχηματισμός του φλοιού, του μανδύα και του πυρήνα σιδήρου που διαθέτει είναι παρόμοιοι με της Γης και της Σελήνης. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να γίνει εκεί μια αποστολή εξερεύνησης. To εξερευνητικό σκάφος «Dawn» έφτασε στην Εστία στα τέλη του 2013 και μας έδωσε εικόνα από έναν πραγματικά μοναδικό κόσμο, που δεν έχει σχέση με τους υπόλοιπους αστεροειδείς. Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι ένα γιγάντιο βουνό που βρίσκεται κοντά στον νότιο πόλο της Εστίας. Η κορυφή του βρίσκεται σε ύψος 22 χλμ. από την επιφάνεια!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...