«Στον πάγο» φορολόγηση αγροτών – πρόωρες συντάξεις

Στο Μαξίμου «τα μέτρησαν, τα ζύγισαν» και διαπίστωσαν ότι η αυριανή ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων «δεν βγαίνει». Προς αποφυγή μιας νέας κυβερνητικής περιπέτειας, με απρόβλεπτες πλέον διαστάσεις, αποφάσισαν να αφήσουν εκτός πολυνομοσχεδίου τις διατάξεις που θα συγκέντρωναν περισσότερα «όχι» – τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Επιβεβαιώνονται έτσι πλήρως οι προχθεσινές κυβερνητικές διαρροές ότι το δεύτερο πολυνομοσχέδιο «πολύ δύσκολα θα περάσει» και σίγουρα με περισσότερες απώλειες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την «απειλή» του Μαξίμου ότι αν η κυβερνητική δύναμη πέσει κάτω από 120 βουλευτές, «θα πέσει και η κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ».

Υστερα από συνεννόηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς λοιπόν αφαιρέθηκαν οι διατάξεις για τη φορολόγηση των αγροτών, που είχαν ξεσηκώσει τη διακομματική θύελλα. Το ίδιο έπραξαν και με τη διάταξη για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την οποία είχαν αφήσει εκτός του πολυνομοσχεδίου της προηγούμενης Τετάρτης διαβεβαιώνοντας ότι θα τη φέρουν μεθαύριο.

Οι θεσμοί έδωσαν το πράσινο φως για τη μετάθεση της ψήφισής τους «στο μέλλον» (τον Αύγουστο;), αφού και οι δύο επίμαχες διατάξεις δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα που προέκυψαν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής. Προς τι η ένταξή τους στα δύο πολυνομοσχέδια; «Για να δείξουμε την καλή πρόθεση να διορθώσουμε κακώς κείμενες καταστάσεις» λένε κυβερνητικές πηγές. Κατά τις πληροφορίες όμως, η ενσωμάτωσή τους έγινε για να «διορθωθούν» μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα. Για παράδειγμα, πολλές φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών είχαν περάσει τον Απρίλιο από την τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Δεδομένων των αντιδράσεων που προκαλεί η επαναφορά τους σε όλα τα κόμματα (πλην του Ποταμιού) που στηρίζουν τη συμφωνία, μελετάται η παραπομπή της «αγροτικής» ρύθμισης στο μέλλον. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου παρέπεμψε χθες στο… 2017, ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις θα κατατεθούν «μέχρι τις 5 Αυγούστου».

Στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο θα περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση της κοινοτικής ρύθμισης για bail in των τραπεζών (μεταξύ άλλων, και το «κούρεμα» καταθέσεων), καθώς και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αυστηροποιεί τη διαδικασία πλειστηριασμών. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «οι θεσμοί εργάζονται με τις ελληνικές Αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, ύστερα από ελληνικό αίτημα να υπάρξει «μορατόριουμ» για την πρώτη κατοικία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ