Παιδιά «σκλάβοι» στο ποδόσφαιρο!

ΕΝΑΣ 14ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ «ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ» ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΛΝΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΛΑΟΣ

«Αλλα μου τάξανε πολλοί και άλλα μου δώσανε, όμως με κάναν δυνατό κι ας με πληγώσανε. Ο,τι αγάπησα πολύ μου το στερήσανε, μα δε μου πήραν την ψυχή δε με νικήσανε» λένε οι στίχοι ενός ελληνικού τραγουδιού, και ταιριάζει απόλυτα στην υπόθεση του νεαρού Λιβεριανού ποδοσφαιριστή Κεσελί Καμαρά.

ΑΠΟ ΤΟΝ 
ΧΑΡΗ ΔΑΝΤΣΗ

Παρότι μόλις 14 ετών, βρήκε το σθένος να ξεσκεπάσει, με τη βοήθεια του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, κύκλωμα εκμετάλλευσης νεαρών Αφρικανών ποδοσφαιριστών στο Λάος, θύμα του οποίου έπεσε και ο ίδιος. Συγκεκριμένα, στην ομολογία-καταγγελία του υποστήριξε ότι μεταφέρθηκε στη χώρα της Ασίας, όπως και πολλοί άλλοι συνομήλικοι του από χώρες της Δυτικής Αφρικής, τον περασμένο Φεβρουάριο, και τον υποχρέωσαν να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο συνεργασίας για έξι χρόνια με την Champasak United.

Υποσχέσεις

Ως αντάλλαγμα, του υποσχέθηκαν πολύ καλό μισθό, αλλά και διαμονή. Τίποτα από αυτά όμως δεν υλοποιήθηκε. Ουδέποτε είδε το χρώμα του χρήματος, ενώ ήταν αναγκασμένος να κοιμάται επί πέντε μήνες στο πάτωμα ενός κλειστού χώρου του γηπέδου της ομάδας, στον οποίο δεν υπήρχαν ούτε καν παράθυρα! «Ηταν πολύ άσχημα, διότι είναι δύσκολο να κοιμάσαι στον ίδιο χώρο με άλλα τριάντα άτομα. Επίσης είναι απάνθρωπο να κατοικείς σε ένα μέρος που έχει σπασμένα παράθυρα. Φοβόμασταν για τη ζωή μας. Γι’ αυτό δεν μιλάνε τα άλλα παιδιά» δήλωσε στο BBC ο Καμαρά, ο οποίος πλέον έχει επιστρέψει στην πατρίδα του. Πρόσθεσε ακόμη ότι όλοι όσοι ταξίδεψαν για να ενταχθούν στην «DSEA Champasak Asia African Football Academy» προσκλήθηκαν από τον άλλοτε διεθνή Λιβεριανό ποδοσφαιριστή Αλεξ Καρμό, ο οποίος και φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης. Ο Λιβεριανός δημοσιογράφος ανέφερε ότι «είναι μία ακαδημία που εκμεταλλεύεται τα παιδιά και η οποία δεν έχει άδεια νόμιμης λειτουργίας. Σε αυτή την υποτιθέμενη ακαδημία ποδοσφαίρου δεν υπάρχει ούτε καν γιατρός. Ο Καρμό ήταν ο διευθυντής της επιχείρησης, ο προπονητής αλλά και τα πάντα εκεί». Από την πλευρά του, ο Καρμό, που εκτελεί το τελευταίο διάστημα και χρέη μάνατζερ, αρνείται όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως στην Champasak United δεν υπάρχουν ανήλικοι, και πως όλοι οι παίκτες του συλλόγου τρέφονται τρεις φορές τη μέρα και πληρώνονται κάθε μήνα.

Ολα αυτά ανάγκασαν το παγκόσμιο συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών (FIFPro)να επέμβει. Μετά τις πιέσεις που δέχτηκε ο συγκεκριμένος σύλλογος, προχώρησε στην αποδέσμευση 17 ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των 18.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ