Η ορμόνη που καθορίζει την όρεξη

Η έλλειψη του πεπτιδίου GLP-1 ευθύνεται για την υπερβολική πείνα

Μήπως πίσω από την τάση μας να καταναλώνουμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού αλλά και να προτιμούμε τροφές γεμάτες λιπαρά βρίσκεται η έλλειψη μιας ορμόνης; Ακριβώς αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson, σύμφωνα με τους οποίους η απουσία του πεπτιδίου GLP-1, που προσομοιάζει με τη γλυκαγόνη, ευθύνεται για την αδυναμία μας να ελέγξουμε την όρεξή μας.

Oπως και για τη λεγόμενη «ηδονική πείνα», την κατανάλωση τροφών με σκοπό πλέον όχι την αναπλήρωση της ενέργειας του οργανισμού, αλλά την ευχαρίστηση.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Reports», οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν προκαλούσαν τεχνητή έλλειψη της ορμόνης αυτής σε πειραματόζωα, το αποτέλεσμα ήταν εκείνα να τρώνε πέρα από τις διατροφικές τους ανάγκες και να προτιμούν τις ιδιαίτερα παχυντικές τροφές.

Αντίθετα, ενισχύοντας τα επίπεδα της ορμόνης, μπόρεσαν να μπλοκάρουν την υπερκατανάλωση φαγητού και την προτίμηση στα λιπαρά πιάτα.

Τα πεπτίδια GLP-1 εκκρίνονται από κύτταρα του λεπτού εντέρου και του εγκεφάλου και είναι εκείνα που τον ενημερώνουν όταν ικανοποιείται η πείνα μας.

Εθιστική συμπεριφορά

Πρόκειται, λένε οι ειδικοί, για τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν και άλλες εθιστικές συμπεριφορές, όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ και στη νικοτίνη. «Πιστεύουμε πως η εργασία μας θα έχει ευρύτερες συνέπειες στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το GLP-1 επηρεάζει τις παρακινητικές συμπεριφορές» σχολιάζει ο καθηγητής Ζιπίνγκ Πανγκ.

Πάντως, σε πρώτη φάση στόχος της έρευνας είναι να δείξει πως, παρά το γεγονός ότι το πεπτίδιο αυτό δεν είναι η μόνη αιτία της υπερφαγίας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Επομένως θα ήταν σκόπιμο για την καταπολέμησή της παχυσαρκίας οι επιστήμονες να στοχεύσουν συγκεκριμένα τους νευρώνες στο μεσομεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, που επηρεάζονται από τις ελλείψεις του πεπτιδίου.

Εφόσον το πετύχουν, θα πρόκειται για μια μέθοδο που μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από κάθε άλλη για τον έλεγχο του βάρους στους ανθρώπους με διατροφικά προβλήματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ