Τα τέσσερα γονίδια που απειλούν τις Ελληνίδες

Είναι περισσότερο ευάλωτες στον καρκίνο μαστού, αποκαλύπτουν οι επιστήμονες του «Δημόκριτου»!

Πιο ευάλωτες στον καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες του κόσμου είναι οι Ελληνίδες, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες του «Δημόκριτου», έχουν τέσσερα «ένοχα» γονίδια – δύο από αυτά μάλιστα βρέθηκαν και στην Αντζελίνα Τζολί!

Η ανατριχιαστική αυτή αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά την είδηση της διπλής μαστεκτομής στην οποία υπεβλήθη -προληπτικά- η Αμερικανίδα ηθοποιός.

«Μετά από πολυετείς έρευνες του Εργαστηρίου Μοριακής Διαγνωστικής, έχει αποδειχθεί ότι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 είναι πολύ πιο συχνές απ’ ό,τι εκείνες στο γονίδιο BRCA2. Επιπλέον μοιραζόμαστε κάποιες μεταλλάξεις με άλλους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, αλλά υπάρχουν και τέσσερις ιδρυτικές – ελληνικές μεταλλάξεις οι οποίες έχουν ταυτοποιηθεί μόνο σε ελληνικές οικογένειες στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία», σημείωσαν οι επιστήμονες.

Ηδη οι ειδικοί του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» έχουν εντοπίσει τριακόσιες οικογένειες που φέρουν το ύποπτο μεταλλαγμένο γονίδιο, ενώ συνολικά έχουν ερευνηθεί και αναλυθεί περισσότερες από 2.000 ασθενείς.

Πάντως το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις που δείχνουν προδιάθεση για ανάπτυξη καρκίνου είναι εξαιρετικά δαπανηρές φαίνεται πως λειτουργεί αποτρεπτικά στο να εξετασθούν εκατοντάδες γυναίκες. Ακόμη και από τον «Δημόκριτο» τονίζεται ότι οι εξετάσεις αυτές δεν καλύπτονται από τα ταμεία στη χώρα μας, «αν και καλύπτονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως τόνισαν.

Οι γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1 ή το γονίδιο BRCA2 έχουν 50% πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 50 χρόνων και 87% μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων. Η γενετική ανάλυση μιας οικογένειας με ιστορικό καρκίνου μαστού – ωοθηκών είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί έτσι μπορούν να γνωρίζουν ποια μέλη αυτής είναι υψηλού κινδύνου και ποια όχι.

Το εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του «Δημόκριτου» είναι το μοναδικό στην Ελλάδα το οποίο έχει αναπτύξει μεθοδολογίες ανάλυσης της γενετικής προδιάθεσης για καρκίνο του μαστού – ωοθηκών τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στον κόσμο.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ