Κλειδάριθμος για την e-πύλη της… κόλασης

Μια μεγάλη περιπέτεια για χιλιάδες πολίτες η υποβολή δηλώσεων μεσώ του Ιντερνετ.

Ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά για να πάρετε το… εισιτήριο για τον κόσμο της οδυνηρής περιπέτειας θα πρέπει πρώτα να έχετε εξασφαλίσει κωδικό, που στη… φορο-γλώσσα λέγεται κλειδάριθμος.

Από φέτος άπαντες οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά. Ομως πρώτα θα πρέπει να αφιερώσουν μία ημέρα στην ΔΟΥ την οποία υπάγονται για να εξασφαλίσουν τον πολυπόθητο κλειδάριθμο. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν τις εξής επιλογές: 1. Να μεταβούν μόνοι τους στην εφορία και να ακολουθήσουν τη διαδικασία για την απόκτηση κλειδαρίθμου. Προσοχή: Οι υπάλληλοι των εφοριών δεν πρόκειται να τους βοηθήσουν στη συμπλήρωση εντύπων. 2. Να εξουσιοδοτήσουν συγγενικό τους πρόσωπο για τη διαδικασία. Προσοχή: Ο καλός Σαμαρείτης θα πρέπει ή να είναι άνεργος ή να έχει πάρει ρεπό ή να εργάζεται απόγευμα, και αυτό γιατί η διαδικασία διαρκεί από μία έως τρεις ώρες. 3. Αν περισσεύουν λεφτά στον συνταξιούχο, δίνει 30-40 ευρώ σε φοροτεχνικό γραφείο για τη διεκπεραίωση της απόκτησης κλειδαρίθμου. Προσοχή: Τη συγκεκριμένη εργασία δεν την κάνουν όλα τα λογιστικά γραφεία. Και ακόμη προσέξτε: Στις 30 Ιουνίου 2013 λήγει κανονικά η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση.

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι υποχρεωτική η αναγραφή του συνόλου των εισοδημάτων, απ’ όπου και αν προέρχονται, και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν καταθέσεις, ανεξαρτήτως είδος και ποσού, είναι υποχρεωμένοι να πάνε στις τράπεζες και να ζητήσουν τη βεβαίωση για τους τόκους ώστε να τους δηλώσουν στο έντυπο.

Οι βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ δεν θα αποσταλούν ταχυδρομικά, αλλά οι ίδιοι θα πρέπει να εισέλθουν στον ιστότοπο του ταμείου και πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους να εκτυπώσουν τη βεβαίωση με το συνολικό ποσό της σύνταξης που έλαβαν. Στους συνταξιούχους των άλλων ταμείων οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικά.

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα του 2012 ή «έλαβαν έναντι» θα δηλώσουν μόνο τα ποσά που εισέπραξαν και τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους. Ομως για να κάνουν αυτή τη διάκριση πρέπει στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του εργοδότη τους να αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες οι καταβληθείσες και μη αποδοχές.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γωγώ Μαστροκώστα: Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση

Η Γωγώ Μαστροκώστα δίνει μία ακόμα μάχη για τη ζωή της. Πριν μερικά χρόνια είχε νοσήσει σοβαρά αλλά με θεραπείες και δύναμη επανήλθε στην καθημερινότητά της.

Γιάννος Περλέγκας: Αυτοί οι ηθοποιοί ήταν οι γονείς του

Ο Γιάννος Περλέγκας έκανε είσοδο εδώ και λίγες ημέρες στη σειρά «Να μ’αγαπάς» και έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές των ηρώων.

Αρνήθηκε να παίξει θέμα η Φαίη Σκορδά: «Παρακαλώ πολύ δεν θέλω να συμμετέχουμε σε αυτό»

Η Φαίη Σκορδά κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Buongiorno» το πρωί της Παρασκευής αρνήθηκε να παίξει το θέμα με

Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Πανόπουλος

Ο Πάνος Πανόπουλος έφυγε από τη ζωή. Τη δυσάρεστη είδηση για την απώλεια του θανάτου έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας με ποστ του στα social media.

Αγνώριστη η Δήμητρα Στογιάννη – Άλλαξε το λουκ των μαλλιών της

Η Δήμητρα Στογιάννη άφησε πίσω της το μαύρο μαλλί και έγινε κοκκινομάλλα. Η καταξιωμένη ηθοποιός πόσταρε φωτογραφίες με το νέο της λουκ και έγραψε

Παντρεύεται ο γιος του Νότη Σφακιανάκη

Ο γιος του Νότη Σφακιανάκη, Απόλλωνας παντρεύεται. Η οικογένεια του τραγουδιστή πέρασε δύσκολες στιγμές με την απώλεια της συζύγου του Νότη Σφακιανάκη και πρόσφατα με τον θάνατο της αδελφής του.

Οι Metallica «αλληθώρισαν» με τη Ζέτα Θεοδωροπούλου

Ο frontman των Metallica πόζαρε με τον γιο της...

Γαμοβάφτιση με all star νονούς και κουμπάρους!

Ο Πάνος Βλάχος, η Δανάη Παππά και ο Γιώργος...