Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Νέοι εισαγγελείς στην επιχείρηση «καθαρά χέρια»

Αθανασίου και Μπρης παίρνουν τη σκυτάλη από Πεπόνη και Μουζακίτη.

Οι αντεισαγγελείς Εφετών Αθηνών Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης πήραν με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου τη σκυτάλη από τους απερχόμενους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη αναλαμβάνοντας την επιχείρηση «καθαρά χέρια» στον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

Οι άνθρωποι που ανέλαβαν από χθες τον ρόλο των «αμείλικτων τιμωρών του εγκλήματος» θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοί, αφού έχουν χειριστεί μερικές από τις πιο «καυτές» υποθέσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. Μάλιστα και οι δύο, εκτός από άλλες σημαντικές υποθέσεις που έχουν χειριστεί, έχουν βάλει το στίγμα τους στη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens, αφού ο Παναγιώτης Αθανασίου ανέλαβε πρώτος προκαταρκτική έρευνα για το σκάνδαλο C4I-Siemens το 2005, είχε δεχτεί τα δικόγραφα από την εισαγγελία του Μονάχου και είχε ταξιδέψει στη Γερμανία για να πάρει κατάθεση από τον τον «ταμία» της εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ. Από την πλευρά του, ο κ. Μπρης έχει σήμερα την εποπτεία της δικαστικής έρευνας της Siemens, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ο Παναγιώτης Αθανασίου, που είναι 58 ετών σήμερα (γεννήθηκε το 1955), εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα στις 11 Ιανουαρίου του 1985, ενώ ως εισαγγελέας έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις, όπως είναι -μεταξύ άλλων- τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, η προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, η Interamerican International επί ιδιοκτησίας Δημήτρη Κοντομηνά, που αφορούσε εξαπάτηση ομογενών από τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία μέσω επενδυτικών συμβολαίων, η υπόθεση Ζαχόπουλου με το γνωστό DVD και η προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο κ. Μπρης γεννήθηκε το 1953 και εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα στις 25 Μαΐου του 1989. Ηταν ο άνθρωπος που τον Απρίλιο του 2012 πρότεινε την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου σε δίκη για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» του έτους 2010 (χρήση 2009). Επίσης ως εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την αθώωση των αθλητών Κεντέρη – Θάνου για το «σκηνοθετημένο ατύχημα» λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και την ενοχή του Παύλου Ψωμιάδη για την πλαστή εγγυητική επιστολή, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, της εταιρείας ΑΣΠΙΣ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το παρασκήνιο πίσω από την αντικατάσταση

«Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποχώρησης» θα μπορούσε να τιτλοφορείται η απομάκρυνση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν χθες από τους αντεισαγγελείς Εφετών Αθηνών Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη. Οι δύο εισαγγελείς φέρονταν δυσαρεστημένοι από τη μέχρι τώρα αντιμετώπισή τους φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποβάλουν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο τις παραιτήσεις τους, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους. Παρ’ όλα αυτά παρέμειναν στη θέση τους επιτελώντας στο ακέραιο το έργο τους μέχρι πριν από λίγες μέρες, οπότε ήρθε και η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει».

Οι δύο λειτουργοί της Θέμιδος, με επιστολές που απέστειλαν προς τον Αρειο Πάγο γνωστοποίησαν την επιθυμία τους να μην ανανεωθεί η θητεία τους που λήγει στο τέλος του δικαστικού έτους (30 Ιουνίου 2013). Ο λόγος για τον οποίο οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς φαίνονταν χολωμένοι και αποφάσισαν να διαβιβάσουν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Χρήστο Μαρκογιαννάκη όλους τους φακέλους που χειρίζονταν ήταν για πολλούς η πρόσφατη τοποθέτηση της Ελένης Ράικου (φωτό) στη θέση της εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, θεώρησαν ότι οι αρμοδιότητές τους επικαλύπτονται και ταυτίζονται πλήρως με αυτές του εισαγγελέα Διαφθοράς.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...