Η ιστορία του 14χρονου Θανάση Τηλιακού που έγινε παράδειγμα στη μακρινή ήπειρο.
Μπορεί ένας ελληνικής καταγωγής πολίτης να διεκδικήσει μια μέρα τον πρωθυπουργικό θώκο της Αυστραλίας; «Γιατί όχι;» απαντά μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της μακρινής χώρας, που φιλοξενεί μάλιστα ολόκληρο αφιέρωμα για τον πολλά υποσχόμενο ομογενή! Ο λόγος για τον 14χρονο Θανάση Τηλιακό, τον πανέξυπνο μαθητή που κέρδισε με την αξία του υποτροφία πολλών χιλιάδων δολαρίων σε φημισμένο κολέγιο του Σίδνεϊ και έγινε γνωστός σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από ένα μεγάλο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Australian».
Ο νεαρός αποτελεί μέλος της φυλής Γκουριτζί από την πλευρά της μητέρας του, που ζει στη βόρεια Αυστραλία, περίπου 460 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Κάθριν. Εκτός από Αβορίγινας, όπως λέγονται οι ιθαγενείς της Αυστραλίας, ο Θανάσης Τηλιακός δηλώνει ταυτόχρονα περήφανος και για την καταγωγή του από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Κάλυμνο. Ωστόσο, αυτό που κάνει τον 14χρονο ξεχωριστό δεν είναι τόσο ο σπάνιος συνδυασμός Αβορίγινα με Ελληνα, όσο η θέλησή του για μόρφωση και πρόοδο. Ο Θανάσης μεγάλωσε με την αγαπημένη του γιαγιά Ελέιν που ανέλαβε την κηδεμονία του όταν ήταν μόλις δεκαοκτώ μηνών και μέχρι πρόσφατα ζούσε στο Ντάργουιν. Ομως αυτή η επαρχιακή πόλη ήταν πολύ μικρή για ένα παιδί με το όνειρο να γίνει ένας διαπρεπής νομικός. «Ηθελα να πάω εσώκλειστος σε σχολείο, γιατί το Ντάργουιν γινόταν βαρετό. Ηθελα ένα καλύτερο σχολείο με καλύτερη εκπαίδευση και ρώτησα τη γιαγιά μου “πώς μπορώ να βρω ένα καλύτερο σχολείο έξω από το Ντάργουιν;”» θυμάται ο ίδιος.
Σχολεία τέτοιων προδιαγραφών υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, αλλά τα δίδακτρα είναι απλησίαστα για το πορτοφόλι της οικογένειας του Θανάση. Ολα άλλαξαν όμως, όταν μια θεία του νεαρού έμαθε για το ίδρυμα AIEF (Australian Indigenous Education Foundation – Ιδρυμα Εκπαίδευσης Ιθαγενών Αυστραλών) και τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει σε Αβορίγινες. Ο Θανάσης έθεσε υποψηφιότητα για μια υποτροφία αξίας 55.000 δολαρίων/έτος στο κολέγιο Σκοτς του Σίδνεϊ. Υστερα από μια σειρά συνεντεύξεων, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. «Ηταν πολύ τρομακτικό να έρχεσαι από ένα μαζικό σχολείο σε ένα μικρό και να βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους με τα κοστούμια να κυκλοφορούν γύρω σου, όταν οι δάσκαλοι στο Ντάργουιν συνήθως φορούν τζιν και ένα T-shirt. Ηταν πολύ τρομακτικό και πολύ αστείο» λέει ο Θανάσης Τηλιακός για την πρώτη εντύπωση που αποκόμισε από το νέο σχολείο του και προσθέτει: «Αυτή η ευκαιρία σημαίνει πολλά για μένα. Ελπίζω να με βοηθήσει να πετύχω τον στόχο μου να γίνω ένας πολύ επιτυχημένος δικηγόρος και να βγάλω πολλά λεφτά, ώστε να μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους».
Ανήσυχο πνεύμα που θα γράψει ιστορία
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, δύο στους τρεις Αυστραλούς δεν πιστεύουν ότι θα δουν ποτέ έναν Αβορίγινα στη θέση του πρωθυπουργού. Το ίδρυμα AIEF εκτιμά ότι αυτό μπορεί να αλλάξει με μαθητές όπως ο Θανάσης Τηλιακός. «Είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα του τύπου των παιδιών που θέλουμε να βοηθήσουμε, λόγω του ενθουσιασμού του, του ενδιαφέροντός του για όσα συμβαίνουν γύρω του και της φιλοδοξίας του για κάτι καλύτερο, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την οικογένειά του και την κοινωνία» δηλώνει στην εφημερίδα ο επικεφαλής του ιδρύματος Αντριου Πένφολντ. Με εξίσου κολακευτικά λόγια μιλάει και η καθηγήτρια Μπιν Σαλίκ, η πρώτη ιθαγενής Αυστραλή που εργάστηκε σε πανεπιστήμια της χώρας. «Είναι ένα πανέξυπνο παιδί με ανήσυχο πνεύμα» λέει χαρακτηριστικά. Οπως αποκαλύπτει, ο νεαρός την παρακάλεσε να τον βοηθήσει να μπει εσώκλειστος στο κολέγιο, αλλά και να πείσει τη γιαγιά του Ελέιν να τον αφήσει!