Αποκάλυψη α λα γαλλικά!

Εγγραφο εκθέτει τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ιωάννη Διώτη για τη διαχείριση της «λίστας Λαγκάρντ».

Με αργούς ρυθμούς αποκαλύπτεται σιγά-σιγά η δράση όλων των προσώπων που διαχειρίστηκαν τη «λίστα Λαγκάρντ» και μέχρι σήμερα προσπαθούν να «θολώσουν τα νερά» αποφεύγοντας έτσι ποινικές συνέπειες.

Εγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας αποδεικνύει ότι η «λίστα Λαγκάρντ» έφθασε επίσημα στην Ελλάδα, και μάλιστα για να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές για φορολογικούς σκοπούς. Πρόκειται για το έγγραφο με το οποίο στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 εστάλη στον πρέσβη στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνη η «λίστα Λαγκάρντ».

Στο έγγραφο ο διευθυντής, αρμόδιος για φορολογικά θέματα Ζαν Μαρί Φενέτ, υπογραμμίζει: «Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω οδηγίας και με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μη χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς».

Δηλαδή, με το έγγραφο αποκαλύπτεται ότι οι Γάλλοι έστειλαν επίσημα το CD της «λίστας Λαγκάρντ», διά του πρέσβη Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου κάνοντας χρήση της φορολογικής σύμβασης Ελλάδας – Γαλλίας για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, και όχι «άτυπα και εμπιστευτικά», όπως ισχυριζόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Εκθετος είναι και ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο οποίος επιμένει να κάνει λόγο για «παράνομο προϊόν και, άρα, μη αξιοποιήσιμο».

Το ότι είναι επίσημη διαβίβαση εγγράφου προκύπτει και από το θέμα του εγγράφου του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι: «Διοικητική συνδρομή προβλεπόμενη στο άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και στο άρθρο 2 της από 19 Δεκεμβρίου 1977 Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε».

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο στοιχείο «καταρρίπτει παταγωδώς» τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ότι η «λίστα Λαγκάρντ» δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για νομικούς λόγους καθώς ήταν ανεπίσημο έγγραφο το οποίο διακινήθηκε μεταξύ μυστικών υπηρεσιών. To ΠΑΣΟΚ απάντησε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε ενημερωθεί για το έγγραφο.

Η Προκαταρκτική Επιτροπή κάλεσε ως μάρτυρες τους πρώην υπουργούς Γιάννη Ραγκούση και Φίλιππο Σαχινίδη, καθώς και τον εκδότη-δημοσιογράφο Μάκη Κουρή.  

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ