Νέες τιμές-σοκ στους αρχαιολογικούς χώρους

Ακριβότερα έως και 400% (!) θα κοστίζουν από 1ης Ιανουαρίου τα εισιτήρια σε μνημεία και μουσεία

Ακριβότερα έως και 400% (!) θα κοστίζουν από 1ης Ιανουαρίου τα εισιτήρια σε μνημεία και μουσεία

Αυξήσεις-σοκ, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 400% (!), θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου στις τιμές των εισιτηρίων για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το εισιτήριο για τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης εκτοξεύεται πλέον στα 20 ευρώ (από τα 12 που κοστίζει σήμερα!), το οποίο θα είναι και το ακριβότερο εισιτήριο σε αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας.

Προχθές, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή του, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, κίνηση που είχε προαναγγελθεί μήνες τώρα από τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη. Μάλιστα, στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις του ο νέος υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς είχε υποστηρίξει ότι η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα μνημεία και τα μουσεία της χώρας θα μπορούσε να αποτελέσει ισοδύναμο μέτρο για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το αντίτιμο

Συγκεκριμένα, το χρηματικό αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει κανείς -σε λίγους μήνες- για να περάσει τις πύλες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα είναι 10 ευρώ (από 7 που είναι σήμερα), ενώ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο το εισιτήριο διπλασιάζεται, από τα 4 στα 8 ευρώ!

Ακόμη, θα αλλάξει η τιμή εισόδου στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας (σε 4 από 3 ευρώ), ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης το εισιτήριο θα πάει στα 8 από τα 6 ευρώ.
Τι θα συμβεί, όμως, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Ελλάδας; Από την 1η Ιανουαρίου 2016 το εισιτήριο στον Κεραμεικό θα κοστίζει 8 ευρώ (από 2 ευρώ σήμερα), ενώ και στην Αρχαία Αγορά το χρηματικό αντίτιμο διπλασιάζεται για τους επισκέπτες (από τα 4 στα 8 ευρώ).

Στα 15 ευρώ ανεβαίνει το εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού (από 6 ευρώ), ενώ στα 12 ευρώ θα διαμορφωθεί το εισιτήριο σε Μυκήνες, Λίνδο, Δήλο και στο Ακρωτήρι της Θήρας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και κάποιοι χώροι, οι οποίοι έως σήμερα ήταν ελεύθεροι για το κοινό, πλέον αποκτούν «είσοδο». Οπως η περίπτωση του Αρχαιολογικού Χώρου του Λυκείου του Αριστοτέλη, τον οποίο για να επισκεφθεί κανείς θα πρέπει να πληρώσει 4 ευρώ. Οπως τονίστηκε, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, η είσοδος στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη, ενώ για τους μήνες από Νοέμβριο έως και Μάρτιο -για τους Ελληνες επισκέπτες- θα ισχύει έκπτωση 50%.

16.17.10.2015 espresso pontarisma

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ