Ο οδηγός επιβίωσης για πεθερόπληκτους

Οι επτά τρόποι, σύμφωνα με κυπριακή έρευνα, για να επικρατήσουν οι γαμπροί

Οι επτά τρόποι, σύμφωνα με κυπριακή έρευνα, για να επικρατήσουν οι γαμπροί

Αφήστε το γλείψιμο και περάστε στην επίθεση. Αυτό τουλάχιστον συμβουλεύουν επιστήμονες τους απανταχού «πεθερόπληκτους» που δεν χαίρουν της αποδοχής της πεθεράς τους, βασισμένοι σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 738 Ελληνοκύπριοι.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας Μενέλαος Αποστόλου κατέγραψε τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές μεθόδους προσέγγισης των πεθερικών και τις συνόψισε σε επτά κατηγορίες. Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσει κανείς τα νυν ή μελλοντικά πεθερικά του αποδείχτηκε ότι δεν είναι άμυνα, αλλά η τακτική «είμαι ο κατάλληλος για το παιδί σου», όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά, κατά την οποία πρέπει να δείξει κάποιος τα χαρίσματα που τον καθιστούν ιδανικό σύντροφο για το παιδί των πεθερικών.

Δεύτερη αναδείχτηκε η τακτική «δεν το αξίζω αυτό». Σύμφωνα με αυτήν, πρέπει κανείς να καταστήσει σαφές στην αντίπαλη πλευρά ότι δεν δέχεται και δεν πτοείται από την απόρριψή της.

Που αφείλεται

Η τρίτη πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι «γιατί δεν με εγκρίνεις;». Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εντοπίσει κανείς πού έγκειται η αντιπάθεια των γονέων και να τους μεταπείσει. Περισσότερο επιθετική είναι η στρατηγική «πρέπει να αποδεχθείς την κατάσταση», καθώς εμπεριέχει και την απειλή ότι διαφορετικά κινδυνεύεις να μη δεις εγγόνια.

Λιγότερο επιθετικές τακτικές περιλαμβάνουν την «προσέγγιση» των πεθερικών μέσω ανταλλαγής επισκέψεων, την επιστράτευση του συντρόφου, ο ο οποίος καλείται να πείσει εκείνος τους γονείς του για τις αρετές που έχει το έτερον ήμισυ, και την αποφυγή της σύγκρουσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας ρωτήθηκαν επίσης 441 Ελληνοκύπριοι γονείς σχετικά με τις τακτικές που πέτυχαν να κάμψουν τις όποιες ενστάσεις τους για τον σύντροφο του παιδιού τους. Σε αυτήν την περίπτωση επικράτησε με διαφορά η συμπεριφορά «είμαι ο κατάλληλος για το παιδί σου».

16.17.10.2015 espresso pontarisma

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ