Καρκινογόνα όπως το τσιγάρο τα burgers

Το μπιφτέκι που περιέχουν είναι εξίσου μεγάλη απειλή για την υγεία όσο το κάπνισμα

Τι τσιγάρο, τι λουκάνικο… Το μπέικον, τα μπέργκερ και τα λουκάνικα είναι εξίσου μεγάλη απειλή για την υγεία όσο το κάπνισμα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να περιλάβει το επεξεργασμένο κρέας στην κατηγορία των πιο επικίνδυνων καρκινογόνων, μαζί με το τσιγάρο, τον αμίαντο, το αρσενικό και το αλκοόλ.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Το δε κόκκινο κρέας θα ενταχθεί στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων». Την απόφαση αναμένεται να λάβουν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, επιστήμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), που υπάγεται στον ΠΟΥ, οι οποίοι μελέτησαν τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες. Πρόκειται να αποφανθούν ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι «καρκινογόνο για τους ανθρώπους», εντάσσοντάς το στην υψηλότερη από τις πέντε κατηγορίες κινδύνου. Σκοπεύουν επίσης να προσθέσουν το νωπό κόκκινο κρέας στην αμέσως προηγούμενη κατηγορία, χαρακτηρίζοντάς το «πιθανώς καρκινογόνο για τους ανθρώπους».

Με τον όρο «επεξεργασμένο κρέας» αναφερόμαστε στο κρέας που έχει υποβληθεί σε διαδικασίες σαλαμοποίησης, είναι καπνιστό, είτε αλατισμένο, είτε έχει δεχτεί προσθήκη χημικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το μπέικον, το ζαμπόν, τα σαλάμια, τα μπιφτέκια για μπέργκερ, ο παστουρμάς και τα λουκάνικα. Στο παρελθόν, το επεξεργασμένο κρέας έχει κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για έναν στους τριάντα θανάτους. Οι επιστήμονες που υποστήριξαν αυτή την άποψη εξήγησαν ότι οι διαδικασίες συντήρησης στις οποίες υποβάλλεται, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο.

Το κόκκινο κρέας, από την άλλη, συνήθως περιέχει υψηλή συγκέντρωση λίπους και πιστεύεται ότι το συστατικό που του δίνει το κόκκινο χρώμα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο επιθήλιο του εντέρου. Ετσι, θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ