Εφοδος από «κόκκινα μυρμήγκια»

Η επιχείρηση στα 400 «σκοτεινά κτίρια» του Γιοχάνεσμπουργκ για την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών

Επιχείρηση «κόκκινα μυρμήγκια σε σκοτεινά κτίρια». Αστυνομία και εργαζόμενοι ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας, γνωστοί και ως «κόκκινα μυρμήγκια», πραγματοποιούν νυχθημερόν επιχειρήσεις εκκένωσης στα «σκοτεινά κτίρια» του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ζουν εκατοντάδες λαθρομετανάστες ή επαρχιώτες Νοτιοαφρικανοί, που έχουν φθάσει στην πόλη αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Με τα βλέμματα όλου του πλανήτη εστιασμένα στο κύμα προσφύγων που δέχεται η Ευρώπη, έρχεται στην επιφάνεια και το μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής. Το Γιοχάνεσμπουργκ αποτελεί για πολλούς πολίτες γειτονικών κρατών, όπως της Ζιμπάμπουε, του Λεσότο, της Μοζαμβίκης αλλά ακόμα και της Σομαλία και του Κονγκό, τερματικό σταθμό του ταξιδιού τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι αρκετά ζοφερή για πολλούς από αυτούς, που καταλήγουν να ζουν στα περίπου 400 «σκοτεινά κτίρια» της πόλης, όπως ονομάζονται οι πολυκατοικίες που έχουν καταληφθεί διά της βίας εν μία νυκτί από συμμορίες και έχουν νοικιαστεί εν συνεχεία σε μετανάστες. Η έλλειψη τρεχούμενου νερού, ηλεκτρισμού και αποχέτευσης τα καθιστά επικίνδυνα για χρήση με την πάροδο των χρόνων. Συχνά, κάποια εξ αυτών καταλήγουν να στεγάζουν εγκληματίες, εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών και να είναι ο φόβος και ο τρόμος για τους κατοίκους των γειτονικών κτιρίων.

Προκειμένου οι Αρχές να ανακτήσουν και πάλι τον έλεγχό τους, προχωρούν κατόπιν σχετικής δικαστικής εντολής σε διαδικασίες εκκένωσης, χωρίς όμως να επιλύουν το πρόβλημα, αφού δεν δίνουν στους ενοίκους τους εναλλακτική επιλογή. Οι περισσότεροι εξ αυτών καταλήγουν έτσι είτε να ζουν στον δρόμο είτε να μεταφέρονται σε άλλα «σκοτεινά κτίρια» της πόλης, καθώς υπάρχει σημαντική έλλειψη στέγης.

Δείτε τις φωτογραφίες: 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ