Ανθρωποειδές ρομπότ από έφηβο-θαύμα

15χρονος μαθητής από την Καβάλα θεωρείται διεθνώς ο μικρότερος σε ηλικία «κατασκευαστής»!

rqw3rwqr 1Ενας «άνθρωπος» από… πλαστικό, ο «Τρούπι», που μιμείται τις κινήσεις του σώματος και μπορεί να επικοινωνεί, δημιουργήθηκε χάρη στην ικανότητα και στις γνώσεις ενός 15χρονου! Ο μαθητής της α’ λυκείου από την Καβάλα είναι μάλιστα μεταξύ των (μόλις) έξι δημιουργών ρομποτικού ανθρωποειδούς σε παγκόσμιο επίπεδο!

Ο Δημήτρης Χατζής από την Καβάλα θεωρείται διεθνώς ο μικρότερος σε ηλικία κατασκευαστής ρομποτικού ανθρωποειδούς ανοικτού κώδικα που έχει ανθρώπινες διαστάσεις. Το ρομπότ που «κατασκεύασε» είναι εξ ολοκλήρου εκτυπωμένο σε αυτοσχέδιο, τρισδιάστατο εκτυπωτή και αποτελείται από 475 εκτυπωμένα κομμάτια.

Ως πρώτη ύλη για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από ένα χιλιόμετρο πλαστικού ABS, ενώ, για να το ολοκληρώσει, χρειάστηκαν πάνω από 1.400 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού και πειραματισμού. Με τη δημιουργία του «Τρούπι», του ελληνικού ρομπότ που επιστημονικά ονομάζεται InMoov, ο Δημήτρης Χατζής κατάφερε να συμπεριλάβει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και την Ελλάδα σε μια διεθνή κοινότητα δημιουργών τεχνολογικής εξέλιξης. Στην ομάδα των κατασκευών InMoov συμμετέχουν ως σήμερα ο Γάλλος γλύπτης και designer Gael Langevin (το 2012 δημιούργησε το πρώτο ρομποτικό ανθρωποειδές δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά από ποικίλα projects), δύο Ρώσοι, ένας Ιταλός και ένας Γερμανός.

Εξελίσσεται συνεχώς 

Το ρομπότ δεν έχει λάβει ακόμη την τελική μορφή του, μια και εξελίσσεται συνεχώς, με μοναδικά όρια την ικανότητα και τη φαντασία των δημιουργών! Ο Ελληνας μαθητής έχει τη στήριξη του πατέρα του Γιώργου, ο οποίος εργάζεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στη ΔΕΥΑ Καβάλας και τον βοήθησε να κατανοήσει σημεία της επιστημονικής αναζήτησης. Το InMoov είναι ένα project που έως τώρα έχει οδηγήσει στη δημιουργία του ρομπότ με ύψος 1,85 μ., που αποτελείται από 28 servo κινητήρες, ηχεία, κάμερα, ακόμη και κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Μπορεί να μιμηθεί σχεδόν άψογα όλες τις κινήσεις του ανθρώπου και να επικοινωνήσει στην αγγλική γλώσσα με τον κατασκευαστή του, ανάλογα με τον προγραμματισμό που του έχει γίνει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ