Το μνημόνιο αλλάζει τα φαρμακεία

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι συμβιβάστηκε για να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι συμβιβάστηκε για να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ.

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση συμβιβάστηκε με τις επιταγές των δανειστών ώστε να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και να λάβει η χώρα τη δόση των 2 δισ. ευρώ προχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Ετσι, το Μνημόνιο φέρνει σημαντικές αλλαγές στον κλάδο.

Ειδικότερα, η επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση (δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ) επιτρέπει, μεταξύ άλλων, σε ιδιώτες -μη φαρμακοποιούς- να έχουν έως και 10 άδειες ίδρυσης φαρμακείου υπό την προϋπόθεση σύστασης ΕΠΕ, στην οποία θα συμμετέχει υποχρεωτικά κατά τουλάχιστον 20% φαρμακοποιός.

Αδεια ίδρυσης

Επίσης ορίζεται ότι δεν χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών-μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας.

«Είναι μια φιλελεύθερη μεταρρύθμιση που δεν είναι συμβατή με την ιδεολογική ταυτότητα της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «δεν θα δημιουργηθούν καρτέλ και ολιγοπώλια στην αγορά», ενώ διευκρίνισε ότι θα επανεξετασθεί το εταιρικό σχήμα των ΕΠΕ, για να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην υπάρξουν offshores φαρμακείων!

Η απόφαση έχει προκαλέσει την οργή των επαγγελματιών του κλάδου και σύντομα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) θα προσφύγει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να προχωρήσει στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων» αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ