Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Με τα νέα αμόρε Βασάλος και Βαλαβάνη

Στην Κρήτη με τον νέο της σύντροφο η Ευρυδίκη...

Αγκαλιτσες για in love ζευγαρακια

Φωτογραφημένες αγκαλιές για δύο ακριβοθώρητα ζευγάρια της εγχώριας showbiz!...

Πρόβα καλοκαιριού από τη showbiz

Πρόβα καλοκαιριού για τα «καυτά» κορίτσια της showbiz, που...

Οσα συνέβησαν μέσα και έξω από το φετινό Met Gala στη Νέα...

«Παρέλαση» με τα γυμνά κορμιά τους έκαναν οι διασημότερες...

Μυστήριο με την πτώση του Airbus Α321

Αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια της διάλυσης του ρωσικού αεροπλάνου πάνω από την Αίγυπτο

Αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια της διάλυσης του ρωσικού αεροπλάνου πάνω από την Αίγυπτο

To Airbus Α321 της ρωσικής εταιρίας Kogalymavia -Metrojet εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, χωρίς να δοθεί σήμα κινδύνου, 23 λεπτά μετά την απογείωση από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ. Στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Πετρούπολης οι συγγενείς των επιβατών -συνολικά 224 άτομα Ρώσοι τουρίστες, μαζί με το επταμελές πλήρωμα- περίμεναν μάταια τους ταξιδιώτες.

Κανείς δεν έμελλε να γλιτώσει από τη μυστηριώδη -μέχρι στιγμής- αεροπορική τραγωδία, τη μεγαλύτερη που έζησε η Ρωσία. Ανάμεσα στους νεκρούς 25 παιδάκια, μεταξύ αυτών η μόλις 10 μηνών Νταρίνα Γκρόμοβα.

4 18

Το σκάφος διαλύθηκε στον αέρα προτού αγγίξει το έδαφος, ανακοίνωσε ο Βίκτορ Σοροτσένκο, ο διευθυντής της ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (MAK), της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμμετέχει στις αιγυπτιακές έρευνες από το βράδυ του Σαββάτου. Δεν θέλησε να σχολιάσει αν το εύρημα ενισχύει το σενάριο περί τοποθέτησης βόμβας στο αεροσκάφος, μίας από τις τέσσερις εκδοχές (οι άλλες είναι το τεχνικό πρόβλημα, το ανθρώπινο λάθος ή το χτύπημα από πύραυλο εδάφους – αέρος).

«Οι πρώτες αναφορές λένε ότι το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο και αυτό καταδεικνύει ότι κάτι καταστροφικό συνέβη και όχι κάποιο μηχανικό πρόβλημα… ίσως έγινε μία έκρηξη στο αεροσκάφος» σχολιάζει στο BBC ο Μάικλ Κλαρκ, διευθυντής του3 41 βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Royal United.

Από την άλλη, η σύζυγος του συγκυβερνήτη της πτήσης Σεργκέι Τρουκάτσεφ δήλωσε στο ρωσικό NTV ότι ο ίδιος είχε εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση του αεροσκάφους στην κόρη του, ενώ πιθανώς να υπήρχε τεχνική βλάβη στο σύστημα επικοινωνίας. Από την πρώτη στιγμή ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ δήλωσε ότι «δεν βλέπει παράνομες ενέργειες» πίσω από την αεροπορική τραγωδία.

Τόσο ο Τρουκάτσεφ όσο και ο κυβερνήτης Βαλερί Νεμόφ είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρικές εξετάσεις και ήταν υγιείς, ανακοίνωσαν οι ρωσικές Αρχές. Δεν φαίνεται η ίδια βεβαιότητα για την αεροπορική εταιρία, από την οποία οι Αρχές ζήτησαν να ελέγξει όλα τα αεροσκάφη. Χθες ξεκίνησε η αποκρυπτογράφηση των δύο μαύρων κουτιών που αναμένεται να απαντήσει στα ερωτήματα, όμως ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι προειδοποίησε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε «ημέρα πένθους» τη χθεσινή, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κτίρια και τα τηλεοπτικά δίκτυα να ματαιώνουν τα προγράμματά τους. Σε μια σπάνια ένδειξη συμπαράστασης, Ουκρανοί τίμησαν τα θύματα της συντριβής αφήνοντας λουλούδια, αναμμένα κεριά και λούτρινα αρκουδάκια έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο.

2 144

«Αντίποινα για την επέμβαση στη Συρία»

Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους ως «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, έγραφε το μήνυμα ανάληψης ευθύνης που έσπευσε να αναρτήσει, μαζί με σχετικό βίντεο, η Επαρχία του Σινά, δηλαδή το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Οι ειδικοί από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισαν την ανακοίνωση με δυσπιστία, εξηγώντας ότι, όταν χάθηκε η επαφή με τον πύργο ελέγχου, το αεροσκάφος πετούσε στα 31.000 πόδια. Πολύ ψηλά δηλαδή για να μπορούν να το φτάσουν οι πύραυλοι εδάφους – αέρος, που θεωρείται ότι κατέχουν οι τζιχαντιστές. Κάτι τέτοιο ίσως να ήταν εφικτό, αν διάθεταν συστήματα όπως το Buk, που είχε καταρρίψει την πτήση MH17 της Malaysian Airlines πέρυσι στην Ουκρανία.

Από την άλλη, και το βίντεο που συνόδευε την ανάληψη ευθύνης «όχι μόνο δείχνει το λάθος τύπο αεροσκάφους, αλλά και το λάθος τύπο φωτιάς» σχολίασε ο Στιβ Τσάντγουικ, πρώην διοικητής της RAF. Οι Αιγύπτιοι δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που θα μπορούσε να επιβεβαιώνει τους υπαινιγμούς του Ι.Κ., δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μακίμ Σοκόλοφ. Πάντως οι αεροπορικές εταιρίες Emirates, Air France και Lufthansa ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις πτήσεις επάνω από τη Χερσόνησο του Σινά, όπου το τελευταίο διάστημα γιγαντώνεται το Ι.Κ., σε συνεργασία και με τη φιλική προς τους τζιχαντιστές οργάνωση Ανσάρ Μπέιρ αλ Μακντίς.

ss 14

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Αγωνία για την «αδελφή» της Αλίκης

Αγωνία για την εξαφανισμένη πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...