Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Σπόροι παπαρούνας επί σκηνής!

Το έργο του ποιητή Γιώργου Κ. Ψάλτη, γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζεται απόψε το βράδυ στο Θέατρο Τέχνης

Το έργο του ποιητή Γιώργου Κ. Ψάλτη, γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζεται απόψε το βράδυ στο Θέατρο Τέχνης 

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε -και δεν πρέπει να μας νοιάζει- πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Το θέμα είναι: Εμείς ξέρουμε προς τα πού πρέπει να κοιτάμε;» Αυτό αναρωτιέται μία από τις ηρωίδες του θεατρικού έργου «Σπόροι παπαρούνας», του ποιητή Γιώργου Κ. Ψάλτη, που θα παρουσιαστεί πρώτη φορά απόψε το βράδυ στο Θέατρο Τέχνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου.

Το εν λόγω φεστιβάλ πλέον αποτελεί θεσμό για τα θεατρικά δρώμενα της πόλης, αφού μέσω αυτού Ελληνες δημιουργοί μάς συστήνουν τις νέες θεατρικές δουλειές τους, έργα άπαιχτα στο ελληνικό κοινό.

Οι «Σπόροι παπαρούνας», μάλιστα, θα είναι εκείνο που ουσιαστικά θα κλείσει το φετινό Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου, το οποίο άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς στις αρχές της εβδομάδας. Ο ποιητής Γιώργος Κ. Ψάλτης ενώνει τις δυνάμεις του με την καταξιωμένη σκηνοθέτρια Ρούλα Πατεράκη και την ηθοποιό Λουκία Μιχαλοπούλου (μία από τις σημαντικότερες και πλέον ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της), ανεβάζοντας ένα ενδιαφέρον και δυνατό κείμενο, που μας μεταφέρει χρονικά και τοπικά στην Αυστρία των αρχών του 20ού αιώνα.

Μονόλογοι

Σε αυτό περιλαμβάνονται τρεις σπονδυλωτοί μονόλογοι, που περιστρέφονται γύρω από τα παιδικά χρόνια, τις οικογένειες, τους λαούς και τα αδιέξοδά τους. Οι δύο αδερφές του Αδόλφου (του βασικού ήρωα, που έχει μετακομίσει στη Βιένη για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών) καθώς και η κοπέλα που είχε ερωτευθεί στην εφηβεία του μιλούν γι’ αυτόν και την εποχή τους. «Τι είναι οι σχέσεις μας; Δυο σφαλιάρες και ένα χαμόγελο. Τίποτε άλλο» αναφέρει σε γλυκόπικρο τόνο ένα από τα πρόσωπα του εξαιρετικά διεισδυτικού κειμένου, στο οποίο η ποιητική στόφα του δημιουργού του είναι -αν μη τι άλλο- εμφανής. Ο λυρισμός διαπνέει τους «Σπόρους παπαρούνας», ένα έργο που αποτελεί την πρώτη θεατρική απόπειρα του Γιώργου Κ. Ψάλτη. Γνωστός από τις ποιητικές συλλογές του «Επιστροφή στην ενιαία χώρα», «Μη σκάψετε παρακαλώ εδώ είναι θαμμένος ένας σκύλος» και «Παναγιές Ελένες», ο δημιουργός καταπιάνεται με επιτυχία και με τον θεατρικό λόγο, αποδεικνύοντας ότι οι γνήσιοι οραματιστές της τέχνης δεν γνωρίζουν λογοτεχνικούς φραγμούς.

Να σημειωθεί ότι την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αναλογίου υπογράφει η Σίσσυ Παπαθανασίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ έργα Ελλήνων συγγραφέων και τριών Αργεντινών, τα οποία παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρώτη. Οι «Σπόροι παπαρούνας» αυτές τις ημέρες θα κυκλοφορήσουν και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Κουκούτσι.

Info: Το θεατρικό «Σπόροι παπαρούνας» του Γιώργου Ψάλτη παρουσιάζεται απόψε Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Ωρα έναρξης: 21.00. Για κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ταμείου: 2103222464 & 2103236732. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Αναλογίου μπορείτε να βρείτε στο analogiofestival.gr/play-11.html.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...