Τα ζώα προστατεύουν τα παιδιά από το άσθμα

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο χειρότερος εχθρός του παιδικού άσθματος

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο χειρότερος εχθρός του παιδικού άσθματος. Η συντροφιά των ζώων όχι μόνο έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά τα προστατεύει και από ασθένειες!

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Ουψάλα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στην παιδιατρική επιθεώρηση «Jama», έδειξε ότι κοντά στα ζώα μιας οικιακής φάρμας, ή έστω σε έναν σκύλο στο σπίτι, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εξαλείφουν θεαματικά τον κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα, μια πάθηση που τα τελευταία 30 χρόνια βρίσκεται σε έξαρση διεθνώς. Η μελέτη, υπό την εποπτεία των δρος Καταρίνα Αλμκουιστ Μάλμρος και δρος Τοβ Φαλ, στηρίχτηκε σε στοιχεία για ένα εκατομμύριο παιδιά που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 2001 και 2010.

Ερευνα

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η έκθεση ενός παιδιού πριν από την ηλικία του ενός έτους στη συντροφιά ενός σκύλου μειώνει κατά 13% τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος. Αν μάλιστα μεγαλώνει σε περιβάλλον με πολύ περισσότερα οικόσιτα ζώα, ο κίνδυνος περιορίζεται ακόμα πιο πολύ, κατά κατά 32% στην προσχολική ηλικία και κατά 52% στην ηλικία των περίπου έξι ετών.
Κατά τους ερευνητές, το γεγονός αυτό οφείλεται στη συστηματική επαφή του παιδιού με ποικιλία μικροοργανισμών και ενδοτοξινών, και μάλιστα σε αυξημένες ποσότητες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επαφή με τα ζώα δυνητικά επηρεάζει τη σοβαρότητα με την οποία ένα παιδί βιώνει τα συμπτώματα μολυσματικών ασθενειών γενικότερα.

Οι Σουηδοί ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βιολογικός μηχανισμός εξηγεί τη συσχέτιση της έκθεσης στα ζώα με τον μειωμένο κίνδυνο άσθματος. Οπως είπε πάντως η Φαλ: «Σε ένα σπίτι με παιδί και σκύλο είναι σχεδόν αδύνατον να κρατήσει κανείς τα πάντα καθαρά και ίσως αυτό να είναι καλό πράγμα για τη μελλοντική υγεία του μωρού. Το μήνυμα από τη νέα μελέτη είναι ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το αν θα πρέπει να κρατήσουν τον σκύλο τους ή να πάρουν σκύλο, όταν περιμένουν παιδί, φοβούμενοι το άσθμα».

ss 14

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ