Νέα μέθοδος στην ανδρική στειρότητα

Κατάφεραν με μη ώριμο σπερματοζωάριο να γίνει σύλληψη

Κατάφεραν με μη ώριμο σπερματοζωάριο να γίνει σύλληψη

Ελπίδες σε στείρους άντρες να αποκτήσουν παιδιά δίνει μια νέα -αλλά αρκετά αμφιλεγόμενη- τεχνική επιστημόνων από την Ιαπωνία. Ηδη, 12 άντρες που θεωρούνταν από τους γιατρούς στείροι κατάφεραν να αποκτήσουν 14 παιδιά συνολικά χάρη στην επαναστατική τεχνική.
Η νέα μέθοδος έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους άντρες, των οποίων η παραγωγή σπέρματος σταματά στα μισά, όταν τα κύτταρα είναι ακόμα στρογγυλά και δεν έχουν πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα του γυρίνου. Η τεχνική περιλαμβάνει την έγχυση ενός τέτοιου στρογγυλού σπερματοζωιδίου (μη ώριμου σπερματοζωαρίου) απευθείας στο ωάριο της γυναίκας.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου ΑΡΤ, που ασχολείται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η μέθοδος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη δεκαετία του ’90 και μέσω αυτής γεννήθηκαν μερικά παιδιά παγκοσμίως. Ωστόσο, η τεχνική πολύ σύντομα απαγορεύτηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι η χρήση τόσο ανώριμου σπέρματος μπορεί να παρουσίαζε γενετικές ανωμαλίες, ενώ είχε και πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας.
Σύμφωνα όμως με τους Ιάπωνες επιστήμονες του Ινστιτούτου ΑΡΤ, η εξέλιξη της τεχνολογίας τούς έδωσε τη δυνατότητα να τελειοποιήσουν τη μέθοδο έγχυσης στρογγυλού σπερματοζωιδίου, επιτρέποντάς τους να στοχεύσουν με ακρίβεια στα κατάλληλα κύτταρα.

Τα ποσοστά

Ο Βρετανός καθηγητής Σάιμον Φίσελ, ο οποίος είχε καταφέρει το 1996 να φέρει στον κόσμο το μοναδικό μωρό της χώρας του που γεννήθηκε με τη συγκεκριμένη μέθοδο, χαρακτήρισε την εργασία των Ιαπώνων «αξιοσημείωτη» και τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά ενθαρρυντικό για εκείνους τους άντρες που δεν διαθέτουν ούτε ένα σωστά ανεπτυγμένο σπέρμα».

Η μέθοδος με τη νέα εξελιγμένη μορφή της δοκιμάστηκε σε 76 άντρες. Τα ποσοστά επιτυχίας μέχρι στιγμής αγγίζουν το 16% και παρά το γεγονός ότι μπορεί να θεωρούνται χαμηλά, ωστόσο για κάποιον που μέχρι τώρα δεν είχε καμία ελπίδα να αποκτήσει δικό του παιδί τα ποσοστά αυτά προσφέρουν ελπίδα.

Οι επιστήμονες τώρα θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 είναι καλά στην υγεία τους -και όπως όλα δείχνουν είναι-, ενώ τα επόμενα χρόνια θα παρακολουθούν πολύ στενά την πορεία της υγείας των παιδιών που μόλις γεννήθηκαν με τη νέα μέθοδο.


ss 14

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ