Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Απόβαση Ρώσων στη Συρία

Η Μόσχα, εκτός από κομάντος, στέλνει δυνάμεις του πυροβολικού για να πολεμήσουν στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ

Η Μόσχα, εκτός από κομάντος, στέλνει δυνάμεις του πυροβολικού για να πολεμήσουν στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ

Την παρουσία χερσαίων ρωσικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος επαναφέρει στη δημοσιότητα το περιοδικό «Spiegel», που γράφει ότι, εκτός των κομάντο -που είναι γνωστό ότι επιχειρούν εδώ και καιρό-, η Μόσχα έχει επίσης στείλει μονάδες πυροβολικού στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Το γερμανικό περιοδικό έκανε, μάλιστα, λόγο για δύο νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, ο θάνατος των οποίων δεν επιτρέπεται να μεταδοθεί από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου, περίπου 1.200 μέλη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αναλαμβάνοντας κυρίως αποστολές αναγνώρισης. Οι γερμανικές δυνάμεις αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή αμέσως μετά τη σχετική έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, η οποία εκτιμάται ότι θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Aναγνωριστικές πτήσεις

«Από στρατιωτική άποψη, θα χρειαστούν περί τα 1.200 άτομα για τη λειτουργία αεροσκαφών και πλοίων» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag» ο αρχηγός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Φόλκερ Βίκερ, και επισημαίνει ότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της Γερμανίας στο εξωτερικό. Εκτιμά, ωστόσο, πως δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των γερμανικών δυνάμεων σε βομβαρδισμούς. Τα γερμανικά Tornado (4-6 τον αριθμό) θα κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις. Τα γερμανικά αεροσκάφη θα σταθμεύσουν πιθανότατα στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και στο Αμάν της Ιορδανίας.

Αμφιβολίες, εν τω μεταξύ, για το αν θα διεξαχθεί ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, προκειμένου να εγκριθεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα «Telegraph» ο υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον. Εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξει θετική έκβαση, εάν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δώσει εντολή στους βουλευτές του να καταψηφίσουν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν κυβερνητικές αποφάσεις χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του Κοινοβουλίου. Πάντως, δημοσκόπηση «μέτρησε» στο 48% το «ναι», έναντι 30% του «όχι» σε βρετανική συμμετοχή στους βομβαρδισμούς. Αν χρειαστεί περαιτέρω δράση, δηλαδή αποστολή χερσαίων δυνάμεων, το 49% προκρίνει μια ευκαιρία στη διπλωματία, στην προσπάθεια αποφυγής τέτοιας εξέλιξης.
Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη είναι το γεγονός ότι σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Λονδίνο κατά του ενδεχομένου η Βρετανία να διεξαγάγει αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία συμμετείχαν μόλις 5.000 άνθρωποι.

Σφίγγει ο κλοιός για την Τουρκία

Προσωπική υπόθεση είναι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν η κόντρα με την Τουρκία ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και τίποτα πλην μιας «συγνώμης», την οποία όμως ο Ερντογάν δεν ξεστομίζει, δεν w 12φαντάζει ικανό να εκτονώσει την κρίση στις διμερείς σχέσεις.

Η οργή του Ρώσου προέδρου έχει θέσει στο περιθώριο τη διπλωματία, τη θέση της οποίας παίρνουν τα μέτρα-κόλαφος κατά της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών είναι η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ των δύο χωρών, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρίες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζομένους αλλά και η επαναφορά της βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Λίστα απαγορευμένων ειδών

Περιορίζεται επίσης η δυνατότητα των «οργανώσεων υπό τουρκική δικαιοδοσία» να δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια, ενώ θα επιβληθούν περιορισμοί στις δραστηριότητες των τουρκικών επιχειρήσεων στη Ρωσία. Το σχετικό κείμενο προβλέπει ακόμα, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής, την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εισαγωγών ορισμένων ειδών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναμένεται να δοθεί λίστα όχι απαγορευμένων ειδών, αλλά επιτρεπόμενων, που θα είναι σαφώς μικρότερη.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο διέψευσε πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης για μορατόριουμ πτήσεων ρωσικών και τουρκικών αεροσκαφών στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, με στόχο, όπως είχε γραφτεί, να αποφευχθούν τυχόν νέα επεισόδια. Παράλληλα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανήλθε στις καταγγελίες για μπίζνες του υιού Ερντογάν με τους τζιχαντιστές. Οπως είπε, ο Μπιλάλ Ερντογάν αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές. Ο εκπρόσωπος σημείωσε πως υπάρχει αποδεικτικό υλικό για τις καταγγελίες αυτές, τις οποίες βεβαίως η άλλη πλευρά διαψεύδει. Πρόκειται, κατά πληροφορίες, για δορυφορικές φωτογραφίες που έχουν αποτυπώσει το «ταξίδι» του πετρελαίου με βυτιοφόρα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...