Επέζησε από το τροχαίο, αλλά σκοτώθηκε λίγο μετά

Επαναστατική μέθοδος με «φάρμακο» που παράγει ο οργανισμός του ανθρώπου

Επαναστατική μέθοδος με «φάρμακο» που παράγει ο οργανισμός του ανθρώπου 

Μια νέα επαναστατική μέθοδο για τη θεραπεία της αρθρίτιδας ανακάλυψαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που χρησιμοποιεί ως «φάρμακο» τις μικροφυσαλίδες που παράγει σε μεγάλες ποσότητες ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός. Η θεραπευτική μέθοδος στηρίζεται στην αξιοποίηση των μικροφυσαλίδων -σωματίδια διαμέτρου 0,5-1 μικρόμετρου (εκατομμυριοστό του μέτρου) που εμπεριέχουν υγρό-, οι οποίες παράγονται για να μεταφέρουν λιπίδια και πρωτεΐνες μεταξύ διαφορετικού τύπου κυττάρων. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα οι μικροφυσαλίδες που παράγονται από τα -ουδετερόφιλα- λευκά αιμοσφαίρια έχουν την τάση να προσκολλώνται στις αρθρώσεις και μάλιστα να διεισδύουν στους χόνδρους.

Αυτή η παρατήρηση τους οδήγησε στη σκέψη ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτήν τη φυσική ροή μικροφυσαλίδων στον οργανισμό του ασθενούς, για να αποκαταστήσουν φθαρμένους χόνδρους ή ακόμη για να μεταφέρουν θεραπευτικές ουσίες μέσα στον χόνδρο που απαιτεί αποκατάσταση. Γιατί το βασικό πρόβλημα έως σήμερα στη θεραπεία των φθαρμένων από την αρθρίτιδα αρθρώσεων ήταν η αδυναμία των κυττάρων των φαρμακευτικών χημικών ουσιών να διαπεράσουν την εξωτερική μεμβράνη και να εισχωρήσουν στον χόνδρο.

Φθορά στους χόνδρους

Σε ποντίκια μεταλλαγμένα ώστε ο οργανισμός τους να παράγει χαμηλά επίπεδα μικροφυσαλίδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα εμφάνιζαν μεγάλη φθορά στους χόνδρους. Ενισχύοντας τα επίπεδα των μικροφυσαλίδων τους, η βλάβη περιοριζόταν. Εφαρμόζοντας τη θεραπευτική μέθοδο στον άνθρωπο πέτυχαν επίσης να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη φθορά, χρησιμοποιώντας μικροφυσαλίδες από ουδετερόφιλα. Τον κυτταρικό υποδοχέα που αναγνώρισαν ως τον πλέον αποτελεσματικό στην προσέλκυση των μικροφυσαλίδων τον ονόμασαν FPR2/ALX.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Μάουρο Περέτι με την αξιοποίηση των μικροφυσαλίδων μπορούν να χορηγούνται στα φθαρμένα οστά και χόνδρους ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φθοράς όπως υαλουρονικό οξύ, λιπαρά Ωμέγα-3 ή και μικρότερα μόρια χημικών ουσιών, με απλή ενίσχυση των φυσικών μικροφυσαλίδων τους.
Η επιστημονική ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ