Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Τουρκικά «γυμνάσια» στη Ρωσία

Μια απλή καθυστέρηση στη διέλευση πλοίων, που εγκλωβίστηκαν στον Βόσπορο, ερμηνεύτηκε ως «απόφαση» της Αγκυρας να απαγορεύσει τον διάπλου

Μια απλή καθυστέρηση στη διέλευση πλοίων, που εγκλωβίστηκαν στον Βόσπορο, ερμηνεύτηκε ως «απόφαση» της Αγκυρας να απαγορεύσει τον διάπλου

Σε επικίνδυνο σημείο έχει πλέον φτάσει η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, με τις δύο πλευρές να ανεβάζουν τους τόνους σε κάθε ευκαιρία, αλλά και τυχαία γεγονότα να γίνονται αιτία κλιμάκωσης.

Οπως χθες που σήμανε συναγερμός όταν μια απλή καθυστέρηση -όπως αποδείχτηκε στην πορεία- στη διέλευση των ρωσικών πλοίων από τον Βόσπορο, που εγκλώβισε για αρκετές ώρες δεκάδες εμπορικά στα Στενά, ερμηνεύτηκε ως «απόφαση» της Τουρκίας να απαγορεύσει τον διάπλου των ρωσικών, ενέργεια που θα συνιστούσε παραβίαση της Σύμβασης του Μοντρέ, που κατοχυρώνει την πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας, ανεξαρτήτως προορισμού και φορτίου των πλοίων. Ακόμα κι αν τα πλοία είναι πολεμικά, ακόμα κι αν ο προορισμός τους ήταν η Συρία, όπως διευκρίνισε στο Ria Novosti ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο.

Η συνθήκη είναι ξεκάθαρη: η Τουρκία μπορεί να περιορίζει τη διέλευση από τα Στενά (Βοσπόρου και Δαρδανελίων) μόνο σε περίπτωση πολέμου και αυτός δεν έχει (ακόμα) κηρυχθεί.

Το πρόβλημα λύθηκε

Πολύ γρήγορα στρατιωτικές πηγές διευκρίνισαν στο ίδιο ρωσικό πρακτορείο ότι το πρόβλημα λύθηκε και ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε φόρτο εργασίας.

Αναφορικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας βάσει διεθνούς δικαίου, ενδιαφέρον έχει η χθεσινή δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εναέριο χώρο της».
Ακόμα κι αν το επεισόδιο του Βοσπόρου θεωρήθηκε λήξαν, για τη Ρωσία οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από τη στιγμή της κατάρριψης του μαχητικού της από την Τουρκία, είτε σε αντίποινα είτε για την πρόληψη ανάλογων «ατυχημάτων» στο μέλλον, μόλις ξεκίνησαν.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δημοσιοποιούσε χθες τον πλήρη κατάλογο των αγροτικών προϊόντων για τα οποία κλείνουν τα ρωσικά σύνορα (στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων), ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας επιβεβαίωνε τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση του στόλου των ρωσικών μαχητικών που επιχειρούν στη Συρία. Συγκεκριμένα, ο στόλος ενισχύεται από τα νέας τεχνολογίας, μεγαλύτερου βεληνεκούς και ιδανικά για δύσκολους ελιγμούς Su(Sukhoi)-34 (τα Su24, όπως αυτό που καταρρίφθηκε, έχουν περιορισμένες δυνατότητες ελιγμού για αερομαχίες), τα οποία, εκτός από τις βόμβες εδάφους OFAB-500, θα φέρουν και πυραύλους αέρος αέρος μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ΚΑΒ-500, κάτι που σημαίνει ότι τα ρωσικά μαχητικά εξοπλίζονται για ενδεχόμενη συμπλοκή στον αέρα και καθώς οι τζιχαντιστές δεν δίνουν μάχη στους αιθέρες, οι πύραυλοι προορίζονται αποκλειστικά (έστω και ως αποτρεπτικό όπλο) για τις συμμαχικές δυνάμεις των Δυτικών.

O Ερντογάν προκαλέι τον Πούτιν

10605868Την ώρα που ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου έκανε εκ του ασφαλούς πρόταση για ενεργοποίηση «κόκκινης» γραμμής συνεννόησης μεταξύ των στρατιωτικών Τουρκίας και Ρωσίας, καθώς ήταν βέβαιο ότι δεν θα είχε καμιά τύχη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά και προσωποποιεί ακόμα περισσότερο τη διαμάχη του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Απαντώντας στις δηλώσεις του ομολόγου του, τον προκάλεσε να αποδείξει τις καταγγελίες ότι σκοπός της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού ήταν η προστασία των τζιχαντιστών από τους Τούρκους. «Αν καταγγέλλετε κάτι, οφείλετε να το αποδεικνύετε. Για να δούμε τα ντοκουμέντα σας» είπε, για να προσθέσει ότι, αν αποδειχθεί ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από το Ι.Κ., ο ίδιος θα παραιτηθεί. Κορυφώνοντας την πρόκλησή του, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει το ίδιο, αν δεν αποδείξει τις καταγγελίες του.
Ο Ερντογάν είχε χθες συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα «κενά» στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας .

Χειροπέδες σε μέλη ομάδας που ετροίμαζε απόπειρα εναντίον του Πάπα

gia 05 2420049 0

Στα ίχνη της ομάδας του αιμοσταγούς Αλβανού τζιχαντιστή Λαβντρίμ Μουχατζέρι, αρχηγού των Αλβανών του Ι.Κ. στη Συρία, βρίσκονται οι Αρχές του Κοσόβου, που πραγματοποίησαν κοινή επιχείρηση με τις ιταλικές Αρχές. Οι τελευταίες συνέλαβαν, μάλιστα, μέλη μιας ομάδας που φερόταν ότι προετοίμαζε απόπειρα εναντίον του Πάπα Φραγκίσκου.

Η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε επίσης ένα άτομο κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, το οποίο κατηγορείται για τρομοκρατία. Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο πιστόλια, μία καραμπίνα και ηλεκτρονικό υλικό. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «VanDam», οι ιταλικές Αρχές πραγματοποίησαν ακόμη τέσσερις συλλήψεις στη Βιτσέντσα, στην Περούτζια και την Μπρέσια υπόπτων, το πιθανότερο προερχόμενων από το Κόσοβο, που κατηγορούνται ότι διέδιδαν την ιδεολογία του ιερού πολέμου μέσω των social media. Είχαν αναρτήσει φωτογραφίες στο διαδίκτυο, στις οποίες φέρεται ότι εμφανίζονταν με όπλα και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Στη σύλληψη ενός Μαροκινού, που ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στους κόλπους των τζιχαντιστών, προχώρησαν, στο μεταξύ, οι ισπανικές Αρχές. Πρόκειται για 32χρονο, ο οποίος χρησιμοποιούσε το εστιατόριο που διατηρεί στην Παμπλόνα ως ορμητήριο για τη δράση του. Από εκεί προωθούσε οπτικό υλικό του ISIS, ενώ προσπαθούσε να στρατολογήσει νέους.

Αυτός είναι ο «πατέρας του Αρχαγγέλου του Θανάτου» που επικήρυξαν οι τζιχαντιστές

gia 04 angel of death abu azrael 4

«Αμπού Αζραελ» ή «ο Πατέρας του Αρχαγγέλου του Θανάτου» είναι το παρατσούκλι του 44χρονου Ιρακινού ελεύθερου σκοπευτή Φαλέχ αλ Ρουμπάγε (φωτό), ταγματάρχη της περιβόητης Ταξιαρχίας Ιμάμ Αλί, που έχει γίνει ζωντανός θρύλος. Και αυτό γιατί από τον Ιούνιο του 2014 έχει σκοτώσει… με τα χέρια του περισσότερους από 1.500 τζιχαντιστές του ΙΚ! Τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα, πάλι, προτιμούν να τον χαρακτηρίζουν «Ράμπο του Ιράκ», ενώ η σελίδα του στο facebook έχει τουλάχιστον 300.000 φίλους.

Το παράδοξο στην περίπτωση του πανύψηλου Αμπού, που ποζάρει στις φωτογραφίες στο διαδίκτυο με το τσεκούρι, το οπλοπολυβόλο και το παραδοσιακό αραβικό σπαθί του, είναι πως προτού ενταχθεί στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και ζούσε ειρηνικά με τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά τους. Η απόφασή του να συμμετάσχει στον πόλεμο ήρθε όταν το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε έναν από τους σπουδαστές του. Βέβαια, είχε πολεμήσει και στο παρελθόν. Το 2003 πολέμησε κατά των Αμερικανών (στο πλευρό των οποίων βρίσκεται να πολεμά, τρόπον τινά, σήμερα) ως ειδικά εκπαιδευμένος στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων του Ιράκ. Εξάλλου στο παρελθόν είχε στεφθεί πρωταθλητής στο τάε κβον ντο. Πάντως, οι τζιχαντιστές τον έχουν επικηρύξει για μεγάλο χρηματικό ποσό, αν και ο ίδιος απαντά πως αυτό τού δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για να τους εξολοθρεύσει.

Οι ΗΠΑ στέλνουν «ράμπο» σε Ιράκ και Συρία

Η ώρα των κομάντος φαίνεται ότι ήρθε για τη Συρία. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να επιχειρήσουν στο έδαφος του Ιράκ και στη Συρία. Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί ψηφίζουν σήμερα την έναρξη αεροπορικών επιδρομών, οι Γερμανοί αποφάσισαν χθες σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού στην εκστρατεία κατά του ΙΚ, ενώ το ΝΑΤΟ υπόσχεται στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας όχι μόνο στην αντιαεροπορική άμυνά της (με συμμαχικές αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot και μαχητικά αεροσκάφη στο Ιντσιρλίκ), με πολεμικά πλοία (Γερμανίας και Δανίας) στη Μεσόγειο καθώς και με αποστολή αεροσκαφών επιτήρησης AWACS.

Ειδικές δυνάμεις

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αναπτύξει ομάδες των ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ (για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να «εντείνουν τις επιχειρήσεις τους») αλλά προοδευτικά και για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ας Κάρτερ. Στην αποστολή των κομάντος περιλαμβάνεται η απελευθέρωση ομήρων και η «σύλληψη» ηγετών του Ισλαμικού Κράτους, διευκρίνισε.
Οι Γερμανοί θα χρειαστούν μόνο λίγες ημέρες για να στείλουν δυνάμεις στρατού, ναυτικού και αεροπορίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά κατά τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ θα χρειαστούν επίσης «μεγάλη επιμονή», καθώς, όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρέ Βούστνερ, οι επιχειρήσεις «θα διαρκέσουν τουλάχιστον μία δεκαετία».

Το ISIS «μια ανάσα» από την Ελλάδα

Μόλις 500 χιλιόμετρα χωρίζουν πια τους τζιχαντιστές από την Ευρώπη, καθώς δημιουργούν νέο αρχηγείο και ορμητήριο στη Λιβύη, καταλαμβάνοντας παράλληλα νέους πλουτοπαραγωγικούς πόρους.
Τις πετρελαιοπηγές κοντά στη Σύρτη έχουν «βάλει στο μάτι» οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν μετατρέψει τη Λιβύη στο νέο ορμητήριό τους και την πόλη της Σύρτης σε στρατιωτική βάση. Η οργάνωση έχει απευθύνει κάλεσμα στους μαχητές της να προστρέξουν μαζικά στη χώρα, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες ο αριθμός τους να έχει πολλαπλασιαστεί. Είναι ενδεικτικό των προθέσεων των τρομοκρατών το γεγονός πως ήδη μέσα στον τελευταίο χρόνο οι ισλαμιστές της Σύρτης από 200 έχουν φτάσει περίπου τους 5.000, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».

Το Ισλαμικό Κράτος επωφελείται από το χάος που επικρατεί στη βορειοαφρικανική χώρα, όπου μαίνεται ο εμφύλιος ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτοφυλακές, με δύο κυρίαρχους πόλους τους φιλοκυβερνητικούς και τους ισλαμιστές. Στόχος της οργάνωσης, κατά τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Ισμαήλ Σούκρι, είναι να επιτεθεί στην Ιταλία. Κάτι που άλλωστε είχε καταστήσει σαφές και στο βίντεο με την εκτέλεση 20 Αιγυπτίων κοπτών και ενός κατοίκου της Γκάνας στα παράλια της Σύρτης, το οποίο εξέδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η «στροφή» του Ισλαμικού Κράτους προς τη Λιβύη είναι αναμενόμενη, με δεδομένο το ανοιχτό μέτωπο εις βάρος του στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά και το «δυναμικό» στρατολόγησης στη διαλυμένη χώρα.


{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...